Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének megújulását sürgeti a szövetség több politikusa, akik mindaddig nem kívánnak semmilyen tisztséget betölteni.

Mintha összebeszéltek volna vagy beintésre mondanának le különböző funkcióikról a marosvásárhelyi RMDSZ tisztségviselői. Amint beszámoltunk róla, az első Furó Judit volt, aki mindössze személyes és egészségügyi okokra hivatkozva, tíz nappal ezelőtt „letette” a városi tanácsosi mandátumát. Néhány nap múlva viszont kitálalt. Teljesen visszatetszőnek tartotta, hogy

a város jövőjét meghatározó fontos döntésekben mindig a politikai egyezségek, illetve olyan más szempontok domináltak, amelyek alkalmanként szakmailag is kifogásolható döntéseket eredményeztek”.
Furó ment, Tamási nem jött
Az önkormányzati képviselőt Tamási Zsolt követte, aki nem volt hajlandó Furó helyét átvenni a tanácsosi testületben. A katolikus iskola igazgatója a sajtónak átküldött levélben hosszasan taglalja az okokat. Tamási egészen a 2016-os választások előtti időszakra kanyarodik vissza, arra a rövid periódusra, amikor megvalósulni látszott az összefogás listája.

„A polgármesterjelöltünk mögötti egységes felsorakozás mellett bíztam benne, hogy a városi tanácsosi listán is az egyéni érdekek és kapcsolatok helyett az összefogás alapján fog készülni a rangsorolás. Volt is egy tiszavirágéletű, összefogás alapján készült lista, amelyen engem a harmadik helyre rangsorolt a Maros megyei Területi Állandó Tanács.

Ez a lista változott, s nem volt világos számomra, hogy az összefogás jegyében vagy más érdekek miatt. Ezért vállaltam csak a 13-ik helyet. Mert tudtam, hogyha a közösségi összefogás hozza az erejét, akkor ennyi tanácsosunk lehetett volna az önkormányzatban. S ezzel a bizalommal nem lett volna szabad nem élni.

S azt is tudtam, hogyha a közösségünk megosztottsága marad, akkor az önkormányzati frakciónk a nem a város és közösségünk érdekét képviselő városvezetés árnyékában kényszerpályákra kényszerülhet. S ez­zel nem tudtam volna azonosulni” – írja Tamási Zsolt.

A felekezeti iskola ügyében meghurcolt tanár úgy érzi, hogy a jelenlegi RMDSZ-frakció kényszerpályára került, és Dorin Florea kiszolgálójává vált.

„Ezért nem tudok azonosulni egy olyan közkatonai szereppel, amelyben olyan döntések meghozatalára kényszerülhetnék, amelyre a városi szervezet vezetői a frakciófegyelem alapján kérhetnének, s amelyről tudnám, hogy nem a mi érdekeinket szolgálja” – indokolja döntését Tamási. A nyilvánosságnak szánt levelében nemcsak az önkormányzati frakciónak, hanem az RMDSZ vezetőinek is üzen, amikor leírja, hogy nincs más út, csak a szervezet teljes megújítása és egy olyan csapat kiépítése, amellyel a közösségért érdemes vállalni a napi politikát és szolgálatot.
Tamási Zsolt visszalépése után Furó Judit helyét a lista 14. helyezettje, Boros Gyula kisvállalkozó készül átvenni.

A volt polgármesterjelölt is búcsút int

Míg Vass Levente városi elnök a péntek délelőtti sajtótájékoztatóján többek közt az eddigi le- és visszamondásokról beszélt,

Soós Zoltán, a szövetség 2016-os polgármesterjelöltje Facebook-oldalán tette közzé, hogy társul „a megfontoltságot és bölcsességet felmutató Furó Judithoz és Tamási Zsolthoz”.

Ezennel bejelentette, hogy visszavonul a marosvásárhelyi szervezetben betöltött minden tisztségéből és vállalásából, amíg az itt található áldatlan és méltatlan állapotok meg nem szűnnek. Egyébként Soós is osztja Tamási véleményét, miszerint a következő választásokig a szervezetnek meg kell újulnia. „Sokan és sokat hallgattak és hallgatnak, habár nem értenek és nem értünk egyet azzal, ami az elmúlt három évben történt a marosvásárhelyi politikában. Nem ezért küzdöttünk és nem ezért vállaltam közel négy éve a jelöltséget a korrupcióval vádolt, sajnos még mindig regnáló városvezetéssel szemben. Igyekeztünk véget vetni a városunkat kiszipolyozó, a közpénzeket nem hatékonyan felhasználó, a jövőnket elherdáló városvezetésnek. Sajnos azt kell tapasztalnom, hogy az elmúlt húsz év talán legkártékonyabb korszakát éljük” – vélekedik a néhány hónapja körzeti elnöki tisztségbe választott Soós. A három évvel ezelőtti jelölt meg is magyarázza: véleménye szerint

a vesztét érző városvezetés gátlástalanul eladósítja Marosvásárhelyt, amit nem tehetne meg a városi RMDSZ segítsége nélkül.

A közösségi oldalán közzétett üzenete Vass Leventének is szól: „Fontosnak tartom egy új városi vezetés létrehozását, amely nem függ a Florea-érdekektől, és amelyben feladatot kapna városunk jelenleg kizárt értelmisége. Csak így van esély 2020-ban nyerni. Legyen ez egy ösztönző lépés a változás irányába!” Szintén a körzeti elnökségéről mondott le időközben Kovács Róbert, a hegyimentő-szolgálat vezetője is.

A lemondási hullámról kérdezett Vass Levente elmondta, mindenkinek jogában áll elutasítani vagy elfogadni és utólag visszamondani egy tisztséget.

Ha a következő napokban más is lemond, az is egy természetes dolog, ilyen a politika”

– válaszolta a helyi szervezet elnöke, emlékeztetve, hogy 2012-ben a listavezető személy nem vállalt munkát az önkormányzati testületben, rá három évre, egy másik megüresedett helyre a lista 24. helyezettjének kellett belépnie kis időre a tanácsba. Lapunknak nyilatkozva Vass úgy vélekedett, egyáltalán nem a véletlen műve, hogy tíz nap leforgása alatt többen mondtak le, mint az utóbbi három év alatt összesen. Szerinte egyértelmű, hogy a lemondások többsége összefüggésben áll egymással, ugyanakkor azt sem zárja ki, hogy „valaki a régi gárdából” befolyásolja a ki- vagy visszalépő személyeket.

Forrás: kronika.ro

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.