Csütörtökön érkezett meg a rejtélyes és különleges T9 fedőnévvel ellátott küldemény a 75. születésnapját ünneplő Nagy Feróhoz, amit egy hivatalos küldöttség vitt el hozzá az MTVA Kunigunda úti épületébe, amikor a Petőfi rádió stúdiójában köszöntötték – írta a Ripost.

T9 azaz Táncsics utca 9, a budai vár egyik legtöbb legendával körülvett helyszíne. Itt raboskodott a Habsburgok börtönében Kossuth Lajos és Táncsics Mihály, de épített itt a tatárjárás után királyi központot IV. Béla, aztán meg védőbástyát Szapolyai János is.

Nagy Feró énekes, akit 75. születésnapja alkalmából köszöntöttek a Petõfi Rádió stúdiójában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

De hogy mi köze az egészhez Mátyás királynak, még érdekesebb. Ő honosította meg ugyanis gyönyörű reneszánsz budai palotájában a fügét. Az egyenesen Itáliából hozott tövekkel tele volt a budai vár legnaposabb déli, délkeleti része. A Vár jó ismerői szerint mind a mai napig sok helyen hajtanak ki legváratlanabb helyeken fügepalánták, amelyek 500 év múltán is őrzik Mátyás király emlékét.

Egy nagyra nőtt, legalább 100 éves fügefa például a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt, Kossuth egykori börtönének, a középkori lőportárnak a falába gyökerezve terem évente több kiló fügét. A nagyra növő, piros húsú termésből a Várkapitányság tavalyi döntése alapján fügepálinkát főztek. Ha úgy tetszik, Mátyás király, Kossuth és Táncsics emlékére.

Ebből a kétségkívül különleges és történelmi pálinkából küldött egy palackkal Nagy Ferónak 75. születésnapjára a miniszterelnök.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Videóval is köszöntötte Nagy Ferót a miniszterelnök

„Nagy Feró 75. Azok a boldog szép napok. Isten éltessen!” – köszöntötte az énekest Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán.

 

Bejegyzéséhez a fenti videót csatolta a kormányfő.

(Magyar Nemzet / Mandiner)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.