Fotó: AFP / Thierry Charlier
Fotó: AFP / Thierry Charlier

A magyar biztosjelölt, Navracsics Tibor mégis az oktatási, kulturális és ifjúsági tárcát kaphatja az Európai Bizottságban annak ellenére, hogy az EP-meghallgatásokon alkalmatlannak találták erre a területre.

Navracsics Tibor valószínűleg mégis megmaradhat az oktatási, kulturális és ifjúsági területnél az Európai Bizottságban – írja a 444. A lap emlékeztet rá, hogy jövő szerdán szavaz az Európai Parlament az új Európai Bizottságról, az EP viszont együtt szavaz a teljes bizottságról, vagyis egyenként nem tudnak végül megbuktatni egy biztost sem.

A lap cikkében kitér arra, hogy az EP-ben a két nagy frakció, az Európai Néppárt és a szocialisták hallgatólagosan megállapodtak abban, hogy egyikük (most a szocialisták) adja az EP elnökét, másikuk (a néppárt) pedig az EB-ét, egymás biztosjelöltjeit pedig nem buktatják meg.

A biztosi meghallgatásokon az EP-képviselők csak a szlovén liberális Alenka Bratusekről állapították meg, hogy alkalmatlan, így az ő helyére új jelöltet kellett állítani, a néppárti Fidesztől érkező Navracsics Tibort viszont alkalmasnak találták, csak a területét akarták kicserélni.

A 444 szerint Jean-Claude Juncker EB-elnök az új szlovén biztosjelöltnek egy kevésbé jelentős posztot fog adni, a közlekedésit, amelyet eredetileg a szlovák Maros Sefcovic kapott. Ő venné át az elbukott szlovén Bratusek helyét EB-alelnökként, így viszont nem maradna üres terület Navracsicsnak, aki továbbra is megmaradna az oktatási, kulturális és ifjúsági posztnál.

Navracsics portfóliójából ellenben elvennék az “állampolgársági” területet, ami egyébként a portfóliója leggyengébb része volt, és eredetileg nem is az oktatási biztos alá tartozott.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.