Magyar származású, az Egyesült Államokban és Kanadában élő fiatalokat fogadott szerdán a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A találkozón Szilágyi Péter jelezte: az államtitkárság kiemelt céljai között szerepel a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák megerősítése és a diaszpórának nyújtott anyagi támogatások további növelése.

Fotó: Patterman Renáta

A ReConnect Hungary – Magyar Birthright Program keretében Magyarországra érkező fiatalokat köszöntve Szilágyi Péter hangsúlyozta: a kormánynak és a nemzetpolitikai államtitkárságnak 2010 óta kiemelt célja a diaszpórában élő magyar közösségek támogatása és anyaországgal való kapcsolataik erősítése. Hozzátette: ezt a célt szolgálja az évente Budapesten ülésező Magyar Diaszpóra Tanács és annak tavalyi ülésén elfogadott Magyar Diaszpórapolitika – Stratégiai irányok című dokumentum is, amely összegzi a magyar kormány diaszpóra segítése érdekében tett eddigi lépéseit és meghatározza a legfontosabb fejlődési irányokat.

Fotó: Patterman Renáta

A helyettes államtitkár rámutatott: a nemzetpolitikai államtitkárság kiemelt céljai között szerepel a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák megerősítése és a diaszpórának nyújtott anyagi támogatások összegének további növelése. Örömét fejezte ki, hogy a ReConnect Hungary Program immár hat éve szolgálja az anyaország és a diaszpóra közötti kapcsolatok erősítését, és reményének adott hangot, hogy a programban résztvevő fiatalok a jövőben sem felejtik el gyökereiket, ápolják magyar felmenőik örökségét és hazatérve a magyar nemzet valódi “nagyköveteivé” válnak saját közösségeikben.

Fotó: Patterman Renáta

Az államtitkárság háttéranyaga szerint a 2012-ben indított Reconnect Hungary-Magyar Birthright Program azzal a céllal jött létre, hogy egy kéthetes magyarországi program keretén belül azon másod- és harmad-generációs, 18-28 év közötti észak-amerikai fiatalok, akik keresik vagy erősíteni szeretnék magyar identitásukat, megismerkedhessenek az anyaország társadalmi, kulturális és gazdasági életével.  A program fővédnökei George Pataki, New York állam volt kormányzója és lánya, Allison Pataki Levy, szervezője és lebonyolítója a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF). A programot az államtitkárság a kezdetek óta támogatja. A 2016-ban és 2017-ben biztosított támogatás 24 millió forint volt.

Fotó: Patterman Renáta

Az első három évben évente 12-15 fő érkezett az USA több államából és Kanadából. 2015-ben a résztvevők száma megduplázódott, 30 fiatal vett részt a programban, 2016-ban pedig ez a szám 36-ra nőtt.

Fotó: Patterman Renáta

Az idei csapatban 25-en vannak, a két hét során az amerikai és kanadai magyar fiatalok meglátogatják felmenőik származási helyét, nem egyszer első ízben találkozva távoli rokonaikkal. Mivel kiemelt fontosságú a program számára, hogy a fiatalok a Kárpát-medencei magyarsággal is kapcsolatba kerüljenek, idén egy 10 tagú csapat július 3 – július 9. között Erdélybe is elutazik. Több helyszínt érintenek majd, helyi fiatalokkal és a magyarság helyi képviselőivel találkoznak, változatos, identitáserősítő programon vesznek részt – írták.

MTI / nemzetiregiszter.hu

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.