221 hallgató tanul majd a Szegedi Tudományegyetemen az Erasmus+ és a Makovecz program keretében. A külföldi diákok 16 ország 83 városából jöttek a szegedi egyetemre, hogy fejlesszék tudásukat. Ezen a héten ismerkednek egymással és Szegeddel.

– Pénteken érkeztem Szegedre, elég meleg van itt, ezen meglepődtem. Azért választottam ezt az egyetemet, mert úgy hallottam nagyon jó itt az angol nyelvű orvos képzés – magyarázta Michela Addeo, aki Veronából jött. Az olasz lány azt is elmesélte a Délmagyarországnak, hogy saját egyeteme ajánlotta a szegedi universitast, azért mert itt sok gyakorlati tapasztalatot is szerezhet orvostan-hallgatóként. Michela mindezt a külföldi hallgatók beilleszkedését segítő Orientációs Hét megnyitóján mondta el nekünk. Itt köszöntötték azt a 221 külföldi diákot, akik az Erasmus+ és a Makovecz program keretében tanulnak Szegeden. Az ERASMUS programmal 218 hallgató tanul majd az SZTE-n, akik 16 ország 83 város 95 egyeteméről érkeznek az SZTE 11 karára, zömében az Európai Unióból: Franciaországból, Spanyolországból és az Erasmus program részesei a törökök is.

Legtöbben egyébként Spanyolországból jöttek, ám az olaszok és németek körében is népszerű az SZTE. A legtöbb hallgatót ebben a programban a BTK fogadja, ám sok hallgató tanul majd egy félévig a gazdaságtudományi és jogi karon, emellett természetesen az orvosképzésre is sokan jelentkeztek. A Makovecz program a Kárpát-medencében élő külhoni magyaroknak biztosít tanulási lehetőséget Magyarországon.

– A legfontosabb feladatuk az első napon a beiratkozás, emellett a külföldi hallgatók megismerkedhetnek a könyvtár szolgáltatásaival és a várossal is. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az hogy diákok otthon érezzék magukat, ebben magyar hallgatók segítik őket – magyarázta Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Azt is megtudtuk összesen 1150 elsős külföldi diák kezdi meg tanulmányait Szegeden, sokan érkeztek Iránból és az afrikai országokból is.

delmagyar.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.