A beszédekből sok mindent meg lehet tudni egy politikus gondolkodásmódjáról – hangsúlyozta a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója. Novák Zoltán szerint az átlagemberek jelentősen ki vannak szolgáltatva azoknak a csatornáknak, amelyek a politikusok közléseit továbbítják.

A politikusi beszédeken keresztül sok mindent meg lehet tudni egy-egy közszereplő gondolkodásmódjáról és motivációjáról – mondta Novák Zoltán az InfoRádiónak. A Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltbeli beszédeit elemezte.

“Sokat meg lehet tudni arról, hogyan tekint a világra, azon belül Magyarországra. Orbán Viktor esetében érzékelhető az, hogy nem a beszéd előtt két órával kézhez kapott beszédekről van szó; például Tusnádfürdőn, a szabadegyetemi légkörben egy sokkal közvetlenebb, nyíltabb beszédpozícióban van.

Ha azt akarjuk megtudni, a kormányfő hogyan gondolkodik, miket tervez, érdemes a tusnádfürdői beszédeket elolvasni, mert ezekből minden más beszédnél többet tudhatunk meg a tervekről”

– mutatott rá Novák.

Egy hosszabb politikusi beszédben szerinte arra érdemes figyelni, hogy mindig közérthető maradjon: megtalálja azt a mezsgyét, amikor “hat elemivel is befogadható”, amit mond, mégsem “túl primitív”. A beszédek megírását – mint fogalmazott – komoly elemzések előzik meg.


“Például Donald Trump amerikai elnök megpróbálja a politikától elemelkedettebb, afölött álló elnöki szerepet betölteni, ennek megfelelően válogatja ki azt, hogy adott esetben hol, mikor és milyen formában nyilvánul meg. Ezek nagyon előre megtervezettek,

patikamérlegen mérik meg, hogy mely csoportoknak milyen ígéretek, milyen nyelvi képletek azok, amelyek hatnak. Komoly, nagy team dolgozik ezeken a beszédeken.”

Novák szerint az átlagember jelentős mértékben ki van szolgáltatva azoknak a csatornáknak, amelyek a politikusi közléseket továbbítják.

“Ez általános probléma, nem magyarországi. A médiatér egyre pártosabb, egyre kevesebb az olyan hiteles, irányadó orgánum, amely nem érdekvezérelten, hanem alapvetően az emberek érdekében tudósít. Ezzel párhuzamosan az emberek kiszolgáltatottsága is növekszik, amit nem kis mértékben növel az a jelenség, amit buborékhatásnak hívunk, és a közösségi médiában érvényesül” – mondta a projektigazgató, és hozzátette, a legtöbb politikus történeteken keresztül kommunikál, ezekkel próbálja alátámasztani mondanivalóját.

Nyitókép: MTI Fotó: Veres Nándor
Forrás: infostart.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.