Átfogó és ellentmondásos bevándorlási reformot hirdet meg Barack Obama. Az amerikai elnök rendeletben, a republikánus többségű Kongresszus megkerülésével megállította közel ötmillió, főként mexikói bevándorló kitoloncolását.

obama-speech

Ahogy a republikánusok választási diadala után ígérte, kesztyűt dobott ellenfeleinek Barack Obama. Az elnök egy radikális lépéssel, rendeletben biztosított védelmet több millió, dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlónak, akiket így nem toloncolnak ki Amerikából.

“Az én hozzáállásom középutas, a józan észre épül” – mondta – “ha eleget tesznek a feltételeknek, akkor kijöhetnek az árnyékból és törvényessé válhat tartózkodásuk. Ha bűnözők, akkor kitoloncoljuk őket. Ha illegálisan akarnak belépni, akkor még nagyobb az esély, hogy elfogjuk és visszaküldjük őket” – mondta.

Közérdekű hirdetés

A republikánus pártot felháborította az elnök egyoldalú lépése, annál is inkább, mert ők uralják immár a Kongresszus mindkét házát.

“Jobb, ha tudják, amikor az újonnan választott képviselők és szenátorok elfoglalják helyüket, lépni fognak” – fenyegette meg Obamát Mitch McConnell republikánus szenátor, arra utalva, hogy pártja emberei januártól átveszik a felsőház irányítását.

Volt olyan republikánus, aki vádeljárás alá akarja helyeztetni Obamát, mert élt alkotmányos jogával. Több, mint 50 republikánus írta alá azt a levelet, amely megtiltaná, hogy finanszírozzák az elnök programjait.

Az is felmerült, hogy megbénítanák a szövetségi kormányt azzal, hogy december 11-én nem fogadnák el a közkiadásokról szóló törvényt. A republikánus vezetők azonban elvetették ezt a lehetőséget.

Obama egy érzelmektől fűtött tévébeszédben mondta el, miért legalizálja több millió bevándorló státuszát. Mint mondta: nem akar családokat szétszakítani: “Olyan ország vagyunk, amely elfogadja azt a kegyetlenséget, hogy elszakítsák egymástól a gyerekeket és szüleiket? Képmutatók vagyunk, akik nem hagyják, hogy a gyümölcseinket szüretelő és ágyainkat bevető emberek esélyt kapjanak, hogy törvényesen élhessenek köztünk?” – tette fel a kérdést.

Tudósítók szerint a bevándorlási reform Obama hatéves elnökségének egyik legvitatottabb döntése. Ha 2016-ig nem fogadnak el törvényt is a bevándorlás szabályozásáról, akkor szinte bizonyos, hogy az vezető téma lesz a következő elnökválasztásokon.

Az elnöki rendelet értelmében nem lehet deportálni Amerikából azt a közel ötmillió bevándorlót, akinek a gyereke amerikai állampolgárságot kapott vagy lakhatási engedéllyel rendelkeznek és nincs büntetett előéletük és már öt éve az Egyesült Államokban tartózkodnak.

A most védelmet kapott külföldiek nem lesznek jogosultak az egészségügyi kedvezményekre. Adót kell fizetniük, de nem lesznek állampolgárok.

A republikánusok dühét fokozza, hogy megosztottak. A kemény mag hallani sem akar az illegális bevándorlás legalizálásáról, ugyanakkor a mérsékeltebben tudatában vannak, hogy az egyre befolyásosabb latin-amerikai szavazók kedvében is kell járniuk.

Szvetnik Endre, London – inforadio.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.