A munkahelyek elsősorban a magyarokéi, a rezsicsökkentést fenntartják és elég erősek vagyunk, hogy kimaradjunk a háborúból– erről beszélt a gazdasági évnyitón a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényén rögzítette, a kormány elkötelezett a piac iránt, az utóbbi időben sok állami beavatkozás ellenére megnyugtatott mindenkit, hogy a kormány nem lett szocialista. A miniszterelnök szerint Európa hatalmi újraszerkesztése zajlik, ehhez kell alkalmazkodni.

A legfontosabb megállapítások:

– A munkahelyek elsősorban a magyarokéi és a magyar gazdaságnak elsősorban a magyar embereknek kell munkát adnia, „csak utána jöhet mindenki más”
– Magyarország ki fog maradni az orosz-ukrán háborúból és az érdekeit sértő szankciókat továbbra is sikeresen meg fogja vétózni
– Az állam képes finanszírozni a rezsicsökkentett árakat
– Kivételek vagyunk: Magyarországon a választás évében a kormány csökkentette a hiányt és az államadósságot is.
– A legfontosabb kérdés a gazdaság lesz az előttünk áll négy évben.
– A kormány nem kíván változtatni az erőteljes piaci elkötelezettségén.
– Az adószintet továbbra is alacsonyan fogják tartani, amikor Magyarország megállapítja a globális minimumadó bevezetéséből fakadó kulcsokat, akkor a helyi iparűzési adót be lehet számítani.
– Gazdasági kérdés a felsőoktatás, az Erasmus-ügy azt jelzi, hogy az unió el akarja venni a magyar egyetemektől a versenyelőnyt.
– Meg kell építeni 2-3 nagy teljesítményű gázerőművet, ezek már folyamatban vannak Kelet-Magyarországon.
– Magyarország továbbra is a legszigorúbb biztonsági előírásokat alkalmazza a beruházások esetén.
– A járműiparban technológiai változtatás történik, 2035 után nem lehet gyártani benzinnel működő autókat, nekünk mindenképpen meg kell tartani a járműipart, mindent itt kell gyártani.

– Úgy látom, hogy a dolgok rendben vannak

– így reagált beszéde elején Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadásaira Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján. A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy tavaly Magyarországon választási évben csökkent a költségvetési hiány. Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormány nem rendelte alá a választásnak a gazdaságpolitika fő irányát.

Orbán Viktor, Varga Mihály, Nagy Márton, Parragh László az idei gazdasági évnyitón.
Orbán Viktor, Varga Mihály, Nagy Márton, Parragh László az idei gazdasági évnyitón.

Fotó: Kurucz Árpád

– Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy kivételek vagyunk: Magyarországon a választás évében az államadósság csökkent, a 2022-es évben a kormány a választás évében csökkentette a hiányt és az államadósságot is – emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: ez kifejezetten a pénzügyminiszternek köszönhető.

Emlékeztetett, hogy nemcsak a 2022-es választásnál történt ez így, hanem így nyerték meg a 2018-as és a 2014-es választást is.

– Ez egy gazdaság fókuszú kormány

– emelte ki a miniszterelnök jellemezve az ötödik Orbán-kormányt. – A legfontosabb kérdés a gazdaság lesz az előttünk álló négy évben – szögezte le.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bár nem szokták a kormányt átalakítani ciklus közben, 2022-ben azonban rövid időn belül hozzá kellett nyúlni a kormány szerkezetéhez, mivel az energia kérdése az ország finanszírozásának is kulcskérdésévé vált. Ilyen körülmények között szükség volt egy önálló energetikai minisztériumra.

Kiemelte azt is, hogy

piaci finanszírozás nélkül nem fogjuk tudni elérni a céljainkat.

A kormányfő ugyanitt megnyugtatott mindenkit, hogy a kormány a sok állami beavatkozás ellenére időközben nem lett szocialista, és végképp nem lett kommunista.

Orbán nem gondolja azt, hogy a gazdaság szereplői helyett és a piac helyett a kormány tudja irányítani és finanszírozni a gazdaságot. – A kormány nem kíván változtatni az erőteljes piaci elkötelezettségén. A célkitűzéseinket csak akkor tudjuk elérni, ha van piaci finanszírozás – tisztázta a miniszterelnök.

A miniszterelnök úgy fogalmazott:

„Csak addig avatkozunk be, amíg a piaci gazdaság nem áll teljesen helyre, ez nem irányváltás, hanem válságkezelés.”

A teljes cikk az alábbi linken olvasható.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évnyitó gazdaságpolitikai fórumán Budapesten 2023. március 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.