A Weltwoche konzervatív lap kilencvenéves ünnepségének egyik kiemelt vendége Magyarország miniszterelnöke volt. A kormányfő beszéde után egy kerekasztalbeszélgetésen is részt vett, ahol Európáról, háborúról, migrációról és az Egyesült Államokról is beszélt. A Mandiner összefoglalója.

Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter a kilencvenéves Weltwoche jubileumi rendezvényének vendége volt Zürichben. Az eseményt a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel svájci néppárti parlamenti képviselő moderálta.

Köppel: Orbán úr, ön az egyik nagy példaképem

Köszöntőjében Roger Köppel Orbán Viktort nagy példaképének nevezte. Mint fogalmazott:

Orbán Viktor nagy harcosa Magyarországnak, a szabadságnak, nagy európai.”

A magyar miniszterelnök „tudja, hogy amire EU van írva, abban nem biztos, hogy Európa is benne van” – tette hozzá a svájci néppárti parlamenti képviselő, majd felkérte a kormányfőt, tartsa meg köszöntőjét.

Orbán Viktor: Ma Európai problémáiról fogok beszélni, kendőzetlenül

A kormányfő beszéde elején köszöntötte a jelenlévőket, valamint boldog születésnapot kívánt a lapnak. „Nem tudom kit lepett meg jobban hogy ez a találkozás létrejött, a Weltwochét vagy engem” – fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte az eseményen „most egy Adenauernek vagy Helmut Kohlnak kéne állnia, de ma be velem kell beérniük.”

„Azok közé tartozom, akik szerint az európai politika szegényebb lenne a Weltwoche nélkül” – szögezte le a kormányfő, valamint rámutatott:

megnyugtató, hogy a német nyelvű újságokban még mindig vannak konzervatív értékek képviselve”

A magyar-svájci kapcsolatokról szólva pedig úgy fogalmazott: „van svájci-magyar barátság.”

A miniszterelnök felidézte: Neumann János, a számítógép atyja Zürichben tanult, megemlítette Ganz Ábrahámot, és rámutatott arra is: a magyar kártyán is svájci szabadságharcosok vannak, mert a magyarokat nem volt szabad rajta ábrázolni. Ezért van ott Tell Vilmos Kossuth Lajos helyett – fogalmazott a kormányfő.

„Európa elvesztette az önrendelkezési képességét”

A miniszterelnök elmondta: ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfő a kontinensünkön, amelynek mentén „van egy saját látásmódja” Európára. Mint fogalmazott: „nekünk magyaroknak és svájciaknak van egy közös problémánk: az Európai Unió”.  Kifejtette, hogy Svájc ugyan nem tagja az uniónak, de az EU döntései a svájciakra is hatással vannak, valamint aláhúzta: „ma Európai problémáiról fogok beszélni, kezdőzetlenül”.

Mint mondta: a téma súlyos, így ha valaki kihagyta volna a reggeli kávéját, azt is felrázza majd, amit mondani fog.

Európa elvesztette az önrendelkezési képességét”

– emelte ki a magyar miniszterelnök. Szerinte Európa nem tudja felismerni, mik a céljai, és milyen eszközöket kell választania azok eléréséhez. Amit ma Európában látunk, az fáj – fogalmazott.

A helyzet kialakulásáról szólva Orbán Viktor felidézte: Európának megvolt a képessége, hogy döntsön a saját sorsáról, ezzel az eséllyel azonban sajnos nem tudott élni, a dolog vége pedig az lett, hogy az Európán kívüli erők erősödtek meg.

Így Európa ma nem ura önmagának, az unió gazdasági súlya folyamatosan csökken, az EU bővítésével pedig láthatóan nem tud megbirkózni a közösség – foglalta össze a magyar kormányfő.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a két világháború után Európa nyugati fele nem másolta le az angolszász mintát, hanem megalkottak egy kereszténydemokrata modellt, amellyel „egy sajátos európai minőség jött létre” és a keresztény hagyomány megmaradt a gazdaságban.

Az akkori vezetők képesek voltak az európai érdekeket képviselni.”

Ehhez képest manapság már liberális-progresszív uralom van Európában – mutatott rá a kormányfő, aláhúzva, hogy 1990 után a progresszív-liberális erők átvették az irányítást, és elveiket exportálni próbálják a világ nem nyugati részébe. Így

a kormányfő szerint amikor egy európai politikus európai értékekről beszél, amögött általában egy nagy uniós tagállam érdeke bújik meg.

„Ma Európában politikusokból hiány van, bürokraták vannak mindenütt”

Európa további problémáiról szólva a miniszterelnök rámutatott arra is:

az Európai Uniót annak a tanácsnak kellene vezetnie, amelyben a 27 tagállam vezetői ülnek, ehelyett egyre több döntést a brüsszeli intézmények hoznak meg.

Pedig a bürokraták azért vannak ott, hogy a politikusok döntéseit végrehajtsák, nem azért, hogy saját döntéseket hozzanak – mutatott rá Orbán Viktor.

Ennek kialakulását illetően a miniszterelnök felidézte: Barroso alatt a Bizottság bürokratákból állt, megvalósítókból. Juncker alakította át a Bizottságot politikai bizottsággá, de ez nem az ő szakmájuk, ehhez nem értenek. A bürokraták tudnak politikailag vezetni, amikor süt a nap, de amikor beüt a krach, akkor csúcspolitikusokra van szükség – húzta alá. A politikus pedig az, aki ki tudja mondani, hogy a dolgokat eddig így csináltuk, de ez mostantól nem jó, holnaptól úgy fogjuk csinálni őket – tette hozzá. Ezt bürokratáktól nem várhatjuk a kormányfő szerint. Így

ma Európában politikusokból hiány van, bürokraták vannak mindenütt”

– mutatott rá a kormányfő.

„Mit tehet egy ilyen helyzetben Közép-Európa és Magyarország?”

Magyarországnak ilyen helyzetben sajátos felelőssége van – mutatott rá a magyar miniszterelnök. Nálunk nincs liberális hegemónia, ezt többször megtörtük 2010 óta. Nincsenek koalíciós civakodások, mert világos felhatalmazásunk van. Nincs migráció, egyetlen darab migráns sincs, nulla – idézte fel. Valamint aláhúzta: Magyarországnak sikerült kialakítania egy magyar modellt.

A magyar modellről szólva a kormányfő rámutatott: ennek egyik legfőbb eleme a munkaalapú gazdaság felépítése, hogy annak révén növekedjen a jólét. A másik eleme, hogy a migráció helyett a családok támogatására kívánja építeni a politikáját a kormány, és a magyar modell lényege az is, hogy

„nem akarjuk, hogy a Kelet és Nyugat ismét elzárkózzon egymástól.” Azt akarjuk, hogy a legjobb keleti és nyugati technológiák Magyarországon találkozzanak.

Azt már sikerült elérni, hogy Magyarországon beruházási, foglalkoztatottsági és export-rekord volt 2022-ben és erre számítanak 2023-ban is – idézte fel a miniszterelnök, majd arra is kitért, hogy mindez úgy történik, hogy eközben az EU pénzügyi szankciói alatt állunk, és jogellenes módon megtagadja az Európai Unió a források kifizetését Magyarország számára.

Rehabilitálnunk kell a politikai vezetési képességünket, a posztmodern őrületet a vezetés területén el kell felejteni, és új konzervatív politikai generációt kell kinevelnünk, mert a politika ma nem attraktív, a tehetségek nem a politikába jönnek – mutatott rá a miniszterelnök. Mint fogalmazott:

Magyarország nem fekete bárány, hanem az első fecske, várunk a többiekre.

[…]

A teljes cikk az alábbi címen érhető el.

(Mandiner)

Állva tapsolták Orbán Viktort Zürichben

Nagy sikert arattak Svájcban a magyar miniszterelnök szavai.

A Mandiner beszámolt róla, hogy teltház fogadta Orbán Viktort Zürichben, a Weltwoche konzervatív lap jubileumi rendezvényén. A magyar miniszterelnök beszédében kifejtette: Európa elvesztette az önrendelkezési képességét. A jubileumi panelbeszélgetést a Mandiner élőben közvetítette, tudósításukat ide kattintva olvashatják.

A panelbeszélgetés után a közönség állva tapsolta meg a magyar miniszterelnököt:

YouTube player

(Mandiner)

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.