Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban. Ezzel együtt a miniszterelnök a közösségi oldalon is élőben jelentkezett délelőtt 11 órától.

A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

Orbán Viktor a gazdasági helyzetről közölte, hogy fantasztikus teljesítményt sikerült elérni azzal, hogy meghaladta a foglalkoztatottak száma a 4,5 millió főt. Ilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta – tette hozzá. A kormányfő nem elégedett azzal, hogy a csehek megelőzik a foglalkoztatotti létszámban Magyarországot. A jövőben el kell érni a cseh szintet – tette hozzá. A kereszténydemokrata kormányzás legfontosabb lépése, hogy a legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban. Ez a szegénység felszámolásának a legjobb útja – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a hazai szegények száma 1,3 millióval csökkent 2010 óta, de csak a nulla az elfogadható szám. A kormányfő elmondta, hogy a legszegényebb települések fejlesztések területén újabb lépések lesznek.

Az új munkahelyek 38 százaléka ázsiai beruházásokhoz kötődik – mondta a kormányfő. Ez visszaigazolása a korábban meghirdetett keleti nyitásnak – tette hozzá. A koreaiak voltak a legnagyobb beruházók – mondta a kormányfő.

Tervszerűen kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

Nem zárhatjuk úgy a mostani pénzügyi évet, hogy a kórházaknál adósság legyen, és ehhez minden forrást megkap a szaktárca – mondta Orbán Viktor. A klímavédelem kapcsán úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy a kormány elfogadta az új energiastratégiát. A Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb klímaváltozás esetén is fennmaradjon a mostani élet, képesek vagyunk a tiszta környezetet megtartani, ha tervszerűen alkalmazkodunk a klímaváltozáshoz. Orbán Viktor kijelentette, hogy 21 olyan ország van a világon, akik úgy növelték a gazdaságukat, hogy csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy olyan országokat előzünk meg mint Németország, Hollandia és Ausztria a klímapolitika területén. A villamosáram nagy részét Paks fogja nyújtani, és csupán 10 százalék olyan villamosenergia-termelő hely marad, ahol lesz CO2 kibocsátás – tette hozzá. A kormányfő szerint 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni, de ehhez 50 ezer milliárd forintra van szükség. Ezt az összeget a nagy klímarongálóktól kell beszedni. Elfogadhatatlan, hogy a klímaváltozás elleni összegeket a kohéziós forrásoktól vegyük el. Legvégül pedig támogatni kell az atomenergiát – tette hozzá.

A klímacselekvési tervben benne lesz, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani. Minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, valamint mentesíteni kell a hazai folyókat a műanyag palackoktól – jelentette be a kormányfő.

https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2020/01/DSZZS20200109019.jpg
Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagyszabású egészségügyi fejlesztések

Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése 2020-ban, és a remény, hogy sikerül őket itthontartani – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy lépésekben kell haladni. Első helyre kell tenni a kórházi várótermek, és egyéb helységek rendbetételét. Így minden három évnél idősebb ilyen helységet fel kell újítani. A kórházi adósságok tekintetében véget kell vetni a mostani helyzetnek, így 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor februárban ismerteti a gazdaságvédelmi akciótervet

Nagy kihívás lesz a 2020-as év Magyarország számára. Orbán Viktor közölte, hogy a magyar modell úgy volt sikeres, hogy az eurózóna növekedése is nagy volt. A kérdés, hogy működik-e a magyar modell úgy, hogy az eiurózónában nem lesz növekedés. Egy külön gazdaságvédelmi akcióterv nélkül nem leszünk sikeresek, és ennek a részleteit a februári országértékelő beszédben térek ki – mondta a kormányfő.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a határon

Orbán Viktor elmondta, hogy 2019-ben 450 ezer illegális bevándorló jutott be Törökországba, ami 70 százalékos emelkedés 2018-hoz képest. Tavaly 180 százalékkal több migráns ment Görögországba Törökország felől – tette hozzá. Egyre többen érkeznek a magyar-szerb határhoz. Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon. Naponta több mint 100 migránst kell elfogni – mondta a kormányfő. Új egységeket, és újabb rendőröket irányítottunk a határra – mutatott rá a kormányfő.

A miniszterelnök kérdésre elmondta, hogy elsikkadt az a szakaszgyőzelem, amit Brüsszelben elért Magyarország. Úgy látja, hogy a tranzitzónák megőrzése nagy eredmény volt, világosan kimondták, hogy nem fogvatartás a tranzitzóna-rendszer. Úgy véli a kormányfő, hogy a határvédelmi rendszert meg tudják őrizni. Orbán Viktor szerint Európában vannak olyan országok, akik azt szeretnék, ha az ő világuk átalakulna, és ezért megéri dolgozni. Ez az ő döntésük – tette hozzá. Ezzel szemben állnak azok az országok, akik nem akarják ezt a világot.

A kormányfő közölte, hogy nem azért harcoltunk a kommunistákkal, hogy a kivívott világunkat feladjuk. Orbán Viktor elmondta, hogy az unió feladata, hogy ezt a két különböző jövőt elképzelő országcsoport együttműködését fenntartsa. Orbán Viktor közölte, hogy neki nincs Soros-fóbiája, de egy olyan erőcsoporttal áll szemben a kormány, aminek az a célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára. A legtöbb ország ezt nem teszi szóvá – mondta Orbán Viktor, sőt az EU pénzzel támogatja ezeket a szervezeteket. Soros György egy tehetséges magyar ember – mondta Orbán Viktor. Jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de ezzel a ténnyel kell együtt élnünk. Minden európai intézményben ott vannak a Soros György által befolyásolt emberek – mondta a kormányfő. Ezeket a tényeket fel kell fedni.

Amikor az iraki kormány felmondja a szerződést, akkor evakuáljuk a katonákat

Orbán Viktor arról beszélt, tény, hogy rakétatámadás ért olyan bázisokat, ahol magyar katona is volt. Egyetlen magyar katona sem sérült meg. Úgy döntött a kormány, hogy egy magasrangú katonai vezető megy a helyszínre. Ha szükséges, akkor minden adott az azonnali evakuálásra – mondta a kormányfő. Kormányközi megállapodás része a magyar katonák iraki tartózkodása. Amikor az iraki kormány felmondja a szerződést, akkor evakuáljuk a katonákat – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar energiastratégiát és katonai stratégiát eddig sikerült külön tartani. Az európai álláspont az izraeli-amerikai állásponthoz legyen közel Irán ügyében – ezt támogatja Orbán Viktor. A kormányfő szerint a Török Áramlat megnyitása jó hír Magyarország számára, miközben a hazai napenergia fejlesztése az energiafüggetlenséget biztosítja. A miniszterelnök szerint Oroszország nem használja az atomerőmű-építést politikai befolyásszerzésre. Erre eddig egyébként sem volt példa. Az ország érdeke, hogy meginduljon a romániai gázkitermelés, de ezt nem tudja a kormány befolyásolni.

A mi győzelmünk nem végleges, mindennap meg kell nyerni a politikai vitákat

Ott ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott ők nyertek, és nem a Fidesz – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A mi győzelmünk nem végleges, mindennap meg kell nyerni a politikai vitákat – tette hozzá. Az ellenfél a pályán van, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie.

Száz nap jár a fővárosi önkormányzatnak – mondta Orbán Viktor az Origo kérdésére. Van 100 napjuk, és még egy költségvetést is meg kell csinálniuk, mindez nagy kihívás. Mi a főpolgármesternek megmondtuk, hogy teljesítünk mindent amit Tarlós Istvánnak ígértünk, és aláírtunk. Várjuk, hogy jól kormányozzanak – tette hozzá.

Az osztrák kancellár arra a kérdésre, hogy az FPÖ egy szélsőjobboldali párt, és lehet-e velük kormányozni azt felelte, hogy a választók döntenek – idézte a kormányfő Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatát azon kérdésére, hogy Dunaújvárosban egy szélsőjobboldali jelöltet támogat a baloldali ellenzék. Azt, hogy melyik párt szélsőjobboldali azt a választók döntik el- tette hozzá. Akárhogy minősítgetjük a pártokat, az emberek szavazatával nyerik el a koalíciós gondolkodás lehetőségét – mondta a kormányfő. Legyünk jobbak náluk és szavazzanak ránk, nem könnyű. Kormányról is lehet nyerni, az az igaz teljesítmény. Nekünk kétszer is sikerült – tette hozzá.

Balliberális dominancia van továbbra is a médiában

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, hogy ha ebben a teremben egy titkos választást tartanak, akkor 80-20 százalékban veszítene. Ezzel a ténnyel számolni kell, mert a média világában van egy baloldali-liberális dominancia. Most is ellenszélben vagyunk, de a korábbiakhoz képest van változás – mondta a kormányfő.

Két nemzeti konzultáció jöhet ebben az évben

Túl hosszú volt a politikai kampány Magyarországon, és ennek a logikája inkább küzdelmes, és az emberek nem szeretik – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Le kell zárni a kampányidőszakot, és többek között vissza kell térni a nemzeti konzultáció rendszerére. Legalább kettőt szeretnék ebben az évben tartani – tette hozzá.

Nem akarok kapkodni a kormányátalakítás területén, és ha nincs rendkívüli nyomós ok, akkor nem szoktam változtatni -– mondta egy kérdésre Orbán Viktor. A stabilitás egy nagyon fontos érték.

(Magyar Nemzet / Origo)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.