Az Európai Néppárt brüsszeli csúcstalálkozóján sikerült megvédeni Magyarország álláspontját – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az unióban maradó tagállamok szombati rendkívüli csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján.
 A kormányfő Soros György brüsszeli látogatásáról úgy vélekedett: “van, aki ártani akar Magyarországnak, van, akinek az a dolga, hogy megvédje”. Véleménye szerint sikerült helyre tenni ezeket a dolgokat Brüsszellel.

Az Európai Néppárt vezetősége a délelőtti találkozójuk után bejelentette: Orbán Viktor azt mondta, hogy kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság (EB) által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek.

A Közép-európai Egyetem (CEU) közleményben üdvözölte az Európai Néppárt felhívását, hogy a magyar hatóságok “tegyenek meg minden szükséges lépést” az Európai Bizottság ajánlásainak betartására. Ezen ajánlások szerint a lex CEU sérti az Uniós törvényeket. A CEU tudomásul veszi a Néppárt azon kijelentését is, miszerint “Orbán Viktor miniszterelnök arról biztosította a Néppártot, hogy eszerint fog cselekedni”.

Orbán: tárgyalunk és megállapodunk

A miniszterelnök viszont szombat délután a 27-ek ülése után annyit mondott: a Közép-európai Egyetem ügye a maga jogi menetében halad tovább. Kijelentette: Magyarországnak senki sem szabhat feltételeket.

Ez egy jogi kérdés, az Európai Bizottság és Magyarország tárgyalni fog róla a következő hónapokban. Magyarország végre fogja hajtani a vita eredményeképpen kialakuló megállapodást

– közölte a miniszterelnök.

“A KEE-t semmi nem fenyegeti”

Orbán Viktor a délelőtti néppárti ülés után nem nyilatkozott, de Rogán Antal akkor azt mondta: a miniszterelnök az ülésen a CEU kapcsán világossá tette, “mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros alapítású Közép-Európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti”. Hozzátette, hogy továbbra is biztosított az intézményben folyó oktatás és a tudományos kutatás szabadsága, az egyetem új évfolyamot is indíthat.

Ugyanakkor a kormány kész áttekinteni minden nemzetközi szerződésben szereplő kérdést, ami a külföldi diploma kiadásához szükséges, de Magyarországon egy egységes szabályozásnak kell érvényesülnie – hangsúlyozta a miniszter.

A magyar kormány EU-párti

Az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a tagság támogatottsága, és ebben az eredményben benne van a kormány munkája. A magyar kormány ugyanis Európa-párti – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: nem enged azon véleményéből, hogy az unió rosszul működik és meg kell reformálni. Erről nyílt vitát, megbeszéléseket kell folytatni.

Az Európai Néppártnak és minden uniós szervnek az a kérése, hogy amikor Európáról véleményt mond Magyarország, akkor legyen világos, hogy az nem Európa ellen történik.

Azzal kapcsolatban, hogy az unióban is többen bírálták a kormány magyarországi kampányát, elmondta: a “Stop Brüsszel” kampány nem Brüsszel-, nem Európa-ellenes indítvány – Magyarország azt szeretné, hogy ne változzon meg a tagállamok és a brüsszeli hatáskör közötti megosztás. Maradjon úgy, ahogy most van, a magyaroknak ez az érdekük – fogalmazott a kormányfő.

A Brexitről

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek szombati, rendkívüli csúcstalálkozójával kapcsolatban elmondta, ott az volt a feladata, hogy olyan tárgyalási forgatókönyv jöjjön létre Nagy-Britannia uniós kilépésére (Brexit) vonatkozóan, amely a magyar érdeknek megfelel. Az eredményt ezen a téren is sikeresnek értékelte , hiszen – mint mondta – az előkészítő munkának köszönhetően az Európai Tanács a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatást elfogadta.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.