A Le Figaro ismét terjedelmes cikkben foglalt állást Orbán Viktor mellett, a francia köztársasági elnökkel, Emmanuel Macronnal szemben. A világ egyik legfontosabb napilapja azon a véleményen van, hogy Macron hibát követ el, amikor azért fordul bizonyos országok ellen, mert azok mást gondolnak a migrációról, mint ő.

A tavaly tavaszi francia választási kampányban még Macron mellett állást foglaló szerző az Orbán Viktor nem az ördög című írásában szellemesen arra utal, hogy a francia államfő azt próbálja érzékeltetni, hogy a magyar miniszterelnök egy diabolikus személy.

Édouard Tétreau, aki egy sikeres francia közgazdász és esszéíró, úgy fogalmaz a cikkben, hogy Macron azt próbálja érzékeltetni, hogy a magyar miniszterelnök egy diabolikus személy. Szerinte Macron olyan embernek akarja láttatni Orbán Viktort, mint amilyen a kilencvenes évek híres filmjében, a Usual Suspects-ben a Keyser Söze nevű szereplő volt. Akitől mindenki fél, mindent ő irányít a háttérben és végül mindenkinek túljár az eszén.

Abszurdnak tartja a szerző, hogy Macron nacionalista lepráról beszél – természetesen a francia elnök nem mert megnevezni egyetlen országot sem, de korábbi beszédeiből egyértelműen kiderült, hogy Magyarországra, Olaszországra, Ausztriára és Lengyelországra utal – a szerző azt is kifogásolja, hogy nem a valódi „leprákról”, mint az iszlamizációról, a fogyasztói társadalom problémáiról, a technikai elembertelenedésről vagy éppen a lecsúszástól való rettegésről.

Edouard Tétreau leírja, hogy

Közérdekű hirdetés

Orbán Viktor ötgyermekes, vallásos ember, egész életében a szabadságért küzdött, 24 évesen a börtönt is kockáztatta, amikor a szovjet birodalom ellen fordult, és minden alkalommal demokratikusan választották meg miniszterelnöknek. A közgazdász szerint a magyar gazdaság nyitottabb és jobban teljesít, mint a francia, és idézi a magas magyar gazdasági növekedést, az alacsony költségvetési hiányt és a minimális munkanélküliséget.

A cikk szerzője világossá teszi és egyértelműsíti:

Orbánnal az a baja Macronnak, hogy nem támogatja a bevándorlást. Szerinte messze nem volt túlzott Orbán Viktor reakciója a migránsáradatra 2015-ben, ellenben nagy hibának tartja a francia közgazdász, hogy Angela Merkel meghívott egy millió migránst Németországba.

A Le Figaroban megjelent cikk szerzője szerint azért is értelmetlen Macron viselkedése, mert Magyarországon nem tűnnek el titokzatosan ellenzékiek vagy újságírók, nincsenek törvénytelen ítéletek, és ironikusan megjegyzi, senkit sem fejeznek le.

Később ír arról is, hogy mennyire csalódott Macronban és

Macron nem engedheti meg magának, hogy kettéossza a világot, „haladókra” és „nacionalistákra”. A macroni ideológia szerint jókra és rosszakra.

Macron szerint – ezt írja Édouard Tétreau – jók a franciák és a Benelux-államok, rosszak a magyarok, az olaszok, a dánok, az osztrákok, a csehek, a britek, és nemsokára majd rosszak lesznek Macron szemében a németek is.

Emmanuel Macron éppen az első világháború befejezésének századik évfordulóján nem viselkedhet így, ehelyett viszont a valódi problémákkal kellene foglalkoznia, például az iszlám térhódításával vagy a nagyhatalmakkal kapcsolatos kérdésekkel – zárul az Origo portál által szemlézett cikk.

Forrás: Magyar Idők

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.