Tel-Aviv mellett Washingtonban is összeült a háborús kabinet, illetve a válságstáb, miután Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnapra virradóra közölte: Irán több mint 200 drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket. Közben a teheráni külügyminisztérium közölte: Irán az ENSZ Alapokmányának jogos önvédelemről rendelkező 51-es cikkelyével élt, ennek keretében mért csapást Izrael területére. Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot, miközben több más európai vezető mellett a miniszterelnök elítélte az Izrael elleni támadást. Moszkva a közel-keleti konfliktusban részes feleket önmérsékletre szólította fel és aggodalmát fejezi ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Az iráni hadsereg vezetője szerint a támadás “minden célját elérte”.

Az izraeli hadsereg hivatalos közlése alapján, Irán tucatnyi öngyilkos drónt indított Izrael légtere felé, miközben Forradalmi Gárda és a Forradalmi Gárda libanoni illetőségű proxy terrorszervezete, a Hezbollah is bejelentette, hogy műveletet indított Izrael ellen.

Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét – közölte vasárnapra virradóra Joe Biden amerikai elnök, miután Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon. Biden határozottan elítélte az iráni támadást, egyben megerősítette az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

ReklámTas J Nadas, Esq

Utasításomra, Izrael védelmének támogatására, az amerikai hadsereg harci repülőket és ballisztikus rakéták elhárítására alkalmas rombolókat vezényelt a térségbe a héten

– mondta.

Köszönhetően ezen erők bevetésének és katonáink rendkívüli képességeinek, segíteni tudtunk Izraelnek lelőni csaknem minden beérkező drónt és rakétát

– hangsúlyozta az amerikai elnök. Közölte azt is, hogy vasárnap össze fogja hívni a hét legfejlettebb ipari ország (G7) tanácskozását egy egységes diplomáciai válasz kidolgozására. Biden elmondta, hogy Netanjahuval folytatott beszélgetésében kiemelte: Izrael “tanúbizonyságát adta figyelemre méltó képességének, hogy megvédje magát és meg is birkózzon párját ritkító támadásokkal”. Biden beszélt arról is, hogy az iráni támadás idején nem látták jelét a közel-keleti térségben állomásozó amerikai csapatok, illetve létesítmények elleni támadásoknak. Biden elmondta, hogy Netanjahuval folytatott beszélgetésében kiemelte: Izrael “tanúbizonyságát adta figyelemre méltó képességének, hogy megvédje magát és meg is birkózzon párját ritkító támadásokkal”. Biden beszélt arról is, hogy az iráni támadás idején nem látták jelét a közel-keleti térségben állomásozó amerikai csapatok, illetve létesítmények elleni támadásoknak. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnapra virradóra közölte, hogy Irán több mint 200 drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Az éjjeli dróntámadás kapcsán az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari

Minden forgatókönyvre felkészültünk. A drónok semlegesítéséhez a flottánk és a légierőnk is teljes készültségben van. Mindenhol megszólalnak majd a szirénák, ahol be tudnak lépni a légtérbe. A feladatunk az, hogy ezt megakadályozzuk.

Az izraeli közlésekkel szemben az iráni állami hírügynökség szerint ballisztikus rakétákat is indítottak Izrael irányába. Közben Irán védelmi minisztere, Mohammad Reza Astiani tábornok fenyegető üzenetet küldött azon országoknak, amelyek esetleg megnyitnák a légterületüket Izrael számára a válaszcsapáshoz.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke Tel-Avivban összehívta a háborús kabinetet, arra számítanak az amerikai hírszerzési jelentésekre alapozva, hogy hogy Irán több száz drónt, cirkálórakétát és ballisztikus rakétát indított Izrael irányába.

Irán 72 órával korábban figyelmeztette a szomszédos országokat

Irán 72 órával korábban figyelmeztette a szomszédos országokat az Izraelre mért megtorló csapására – közölte vasárnap Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter, akit a dubaji székhelyű al-Hadasz hírcsatorna és az ISNA iráni hírügynökség idézett.

Természetesen tájékoztattuk barátainkat a térség országaiban 72 órával a művelet előtt arról, hogy biztosan számíthatnak Irán válaszára a jogos védelem keretein belül

– jelentette ki Amirabdollahián, aki arra nem tért ki, hogy az akció pontos időpontját is feltárta volna.

Szomszédaink és a régió biztonságára az Iráni Iszlám Köztársaság biztonságaként tekintünk

– húzta alá az iráni diplomácia vezetője.

Előre figyelmeztettünk, hogy amennyiben az Egyesült Államok az érintett országok légterét vagy területét Tel-Aviv védelmére használják, akkor az ottani amerikai támaszpontokat is célba vesszük

– tette hozzá.

A Fehér Háznak megküldött reggeli üzenetünkben elmagyaráztuk, hogy korlátozott jellegű válaszról volt szó

– mondta Amirabdollahián, akit a Press TV iráni televízió idézett.

Szijjártó Péter: A bajba kerülő magyar állampolgárok jelentkezzenek a konzuli ügyeletnél

Szombaton este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán tett közzé egy rövid felhívást. A tárcavezető arra kérte az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárokat, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek. Szijjártó Péter is megerősítette, hogy Jordánia légtere zárva van, és hamarosan lezárják Izraelét is.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

A magyar miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére – tájékoztatta a sajtót Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Mint Orbán Viktor Facebook-bejegyzésében indokolta,

a közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is. Ezért ma délutánra összehívtam a Védelmi Tanácsot!

A közel-keleti konfliktus eszkalációja komoly veszélyt jelent a világ és Magyarország biztonságára is. Fotó: Kovács Zoltán/X

Az EU és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást

Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, és önmérsékletre, valamint a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán közzétett üzenetében indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen, és arra szólította fel az iráni vezetést, hogy “haladéktalanul hagyjon fel az ellenségeskedéssel”.

Minden szereplőnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia

– fogalmazott az uniós bizottság elnöke. Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: mindent meg kell tenni a regionális helyzet elmérgesedésének megelőzésére. “A további vérontást el kell kerülni” – jelentette ki. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében arra figyelmeztetett, hogy Irán “példátlan drón- és rakétacsapása” Izrael ellen komoly eszkalációt jelent. Ez – mint kiemelte – újabb ellenségeskedést robbanthat ki a Közel-Keleten. “Az EU a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy enyhítse és megállítsa további vérontást” – fogalmazott Metsola. Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elfogadhatatlannak nevezte az Izrael elleni iráni támadást, ami – mint kiemelte – a helyzet példátlan eszkalációját jelenti, és súlyos fenyegetést hordoz a regionális biztonságra nézve. A NATO önmérsékletre szólított fel annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus ne váljon ellenőrizhetetlenné. Farah Dakhlallah, a NATO illetékes szóvivője közleményében azt írta, a szövetség elítéli Irán éjszakai támadását Izrael ellen, és szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. “Létfontosságú, hogy a közel-keleti konfliktus ne fajuljon el, és ne kerüljön ki az irányítás alól” – fogalmazott a NATO szóvivője.

Moszkva is önmérsékletre szólította fel a feleket

Önmérsékletre szólítja fel Moszkva a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezi ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt – közölte az orosz külügyminisztérium az Izraeli elleni iráni rakéta- és dróntámadással kapcsolatban.

Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet. Minden érintett felet önmérsékletre szólítunk fel. Bízunk benne, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat. Fontosnak tartjuk, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájáruljanak

– olvasható az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett állásfoglalásban.

Zelenszkij elítélte a támadást és pénzt kért az ukrán háborúra

Elítélte az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadásokat vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki párhuzamba helyezte azokat az Ukrajnát érő orosz csapásokkal.

Mi Ukrajnában nagyon jól ismerjük az Oroszországból érkező hasonló támadások szörnyűségét, ugyanazokat a Sahid drónokat és orosz rakétákat, ugyanazt a taktikát, amely nagyszabású légicsapásokból áll

-írta az államfő az X portálon. Véleménye szerint mindent meg kell tenni a feszültség további növekedésének megelőzése érdekében a Közel-Keleten.

Meg kell erősíteni a biztonságot, és határozottan szembe kell szállnunk mindazokkal, akik a terrort akarják új normává tenni. Elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok kongresszusa megtegye a szükséges lépéseket Amerika szövetségeseinek megerősítésére ebben a kritikus időszakban

– sürgette az ukrán elnök.

Demkó Attila: A konfliktus nyertese Oroszország és Kína

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője éjszaka röviden összefoglalta a lényeget. A biztonságpolitikai elemző szerint

„Irán alighanem az atomhatalmi lét küszöbén van, immár Kína és Oroszország hallgatólagos támogatásával. Nehéz lesz ezzel bármit kezdeni. Bemutatták hogy Hormuzt akár zárhatják is tegnap, szóval fokozódhat még ez. A nyugati légvédelmi kapacitások pedig tovább aprózódnak.”

Nógrádi szerint kontraproduktív volt a támadás

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Mandinernek elemezte az Irán által Izrael ellen indított támadást. Mint elöljáróban kiemelte, az korábban is nyilvánvaló volt, hogy Irán válaszcsapást fog intézni, másfelől pedig az, hogy az amerikai fél erről értesíteni fogja Izraelt. Kiemelte, számára rendkívül érdekes volt, hogy az iráni támadás megindítása után az EU egységesen kiállt Izrael mellet. Kitért ugyanakkor arra is,

az iráni csapás nem volt sikeres, ugyanis azok a fegyverek, amiket Irán bevetett, egy modern elhárítással könnyedén leszedhetők. Kiemelte, hogy Irán ezen akciója valószínűleg a visszájára sül el politikailag is, ugyanis erősíteni fogja mind Nethanjaut és mind az amerikai elnököt, Joe Bident.

Hatalmas sorok az iráni töltőállomásokon

Teheránban hatalmas tumultus alakult ki a töltőállomások előtt, miután a lakosok megindultak a benzinkutak felé, mert az Izraellel való konfliktus további eszkalációjától tartva arra számítanak, hogy elfogyhat az üzemanyag az országban.

Videokonferenciát tartanak a G7 vezetői

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfői vasárnap kora délután videokonferenciát tartanak “az Izrael elleni iráni támadás megvitatására” – jelentette be az olasz kormány, amely jelenleg az ipari országok e csoportjának elnöke. “A G7-ek olasz elnöksége ma kora délutánra videokonferenciát hívott össze a vezetők szintjén” – áll a római kormány rövid közleményében.

A G7-hez Olaszországon kívül az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Japán tartozik.

Irán behívatta a brit, a francia és a német nagykövetet

Az iráni külügyminisztérium vasárnap behívatta Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nagykövetét, hogy megkérdőjelezze az országaik általa “felelőtlennek nevezett álláspontját” Teherán Izraelre mért megtorló csapásaival kapcsolatban – jelentette a félhivatalos iráni Munkás Hírügynökség. Az iráni külügyminisztérium Nyugat-Európáért felelős igazgatója “kettős mércével” vádolta a három országot, mivel azok a hónap elején ellenezték az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy orosz tervezetű nyilatkozatát, amely elítélte volna Izrael támadását Irán szíriai konzulátusának épülete ellen.

Irán katonai akciója a cionista rezsim (Izrael) bázisai ellen jól illeszkedik az ENSZ Alapokmányának 51. cikkében rögzített jogos védelemhez való jog kereteibe, és válaszul szolgált egy sor bűncselekményre, köztük a szíriai diplomáciai épületegyüttes elleni legutóbbi támadásra

– tette hozzá a tisztviselő.

(Pesti Srácok / MTI, Index, Mandiner, X)

Borítókép: Az izraeli légvédelem működés közben. Fotó: Reuters/Amir Cohen

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.