Amerika arra törekszik, hogy megakadályozza a konfliktus széleskörű eszkalálódását.

A CNN információi szerint Biden azt mondta Netanjahunak, hogy az Egyesült Államok nem fog részt venni az Irán elleni ellencsapásban. A lap szerint az amerikai elnök és a nemzetbiztonsági csapatának magas rangú tagjai megpróbálják csökkenteni egy regionális háború kirobbanásának kockázatát a Közel-Keleten. Ezért is fontos számukra, hogy kihangsúlyozzák: az Egyesült Államok nem vesz részt semmilyen ellentámadási akcióban Irán ellen.

A Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetés során Biden azt hangsúlyozta, hogy

ReklámTas J Nadas, Esq

az izraeli légvédelem a támadás jelentős részét sikeresen elhárította, ez pedig már önmagában siker Izrael számára, ezért nincs szükség további válaszlépésre”.

Biden szerint a szombaton történteket győzelemként érdemes értékelni, mivel Irán támadásai nagyrészt kudarcba fulladtak. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a széleskörű károk megelőzésének képessége Izrael „katonai fölényének” „katonai hatalom, amelynek beállítja magát”.

Ez egy hihetetlen siker volt, amely valóban bizonyította Izrael katonai fölényét, és ami legalább ennyire kritikus, diplomáciai fölényét, hogy vannak barátaik a régióban, hogy vannak szerte a világon, akik hajlandóak segíteni nekik”

– nyilatkozta Kirby a CNN-nek

A csatornának nyilatkozó amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy a végső döntés arról, hogyan reagáljanak Iránra, Izrael döntése lesz.

(Mandiner)

Borítókép: Joe Biden elnök 2024. április 13-án, szombaton találkozik a Nemzetbiztonsági csapat tagjaival az Izrael ellen Iránból érkező rakétatámadások elindítását követően, szombaton, a Fehér Ház válságszobájában. Fotó: Adam Schultz / A Fehér Ház

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.