Bátran, ahogy éltem, akarok meghalni – idézte Tisza Istvánnak az ellene elkövetett merénylet előtt mondott szavait a megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök.

Ma száz éve, hogy a dualizmus korának legendás politikusa mártírhalált halt. Ami tudható, hogy az életét kioltó lövések az egész nemzetet megsebezték, halála úgy rázta meg Magyarországot, ahogyan Zrínyi Miklósé és Széchenyi Istváné – emelte ki a kormányfő.

Tisza – folytatta – nem olyan ember volt, aki megijed a ráemelt pisztolycsövektől, számos alkalommal nézett farkasszemet a halállal. Tudta, hogy halál elveheti az ember életét, de becsületét nem. Tudta és büszke volt arra, hogy ott lesz azon magasok sorában, akik életüket áldozták Magyarországért.

A nemesség kötelez

A miniszterelnök beszédében azt mondta: Tisza István értette a mondást: a nemesség kötelez. Tudta, hogy ez a kötelezettség azonnal megszületik, amint az ember felismeri küldetését, a gondviselés által kijelölt sorsot. Felismeri a sorsot, amit egy tősgyökeres magyar családnak magára kell vállalnia.

Már fiatalként is készült a feladatra, elismerést és érvényesülést akart biztosítani a haza számára. A háborús összeomlás, a vörös terroristák pusztítása és Trianon után ezek az építőkövek jelentették azt a fundamentumot, amire a nagy államférfiak építkezni tudtak – mondta a miniszterelnök.

Mint kiemelte, ezek az építőkövek, amelyeket Tisza rakott le, egy évszázad után is itt vannak.

Forrás: magyaridok.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.