„Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását” – jelentette ki Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a közmédiában, miután kiderült, az Európai Unió az ukrajnai háborúval összefüggésben az orosz ortodox egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának a szankciós listára helyezését tervezi.

Az államtitkár hangsúlyozta: „Magyarország elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, több szankciót támogatott, ám nem törekszik arra, hogy valamelyik oldalra álljon”. A béketeremtést támogatja, és károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és negyvenezer papja van, „az Európai Bizottság eszement elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől.

Tas J Nadas, Esq

Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez”

– húzta alá.

Ennek kapcsán – folytatta – több egyházi vezető, például a szír ortodox pátriárka, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje kormányzó főpapjának tanácsadója is levélben fordult

Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a kereszténység és a józan ész megmaradt hangjához az Európai Unióban.

„Magyarország számára a vallásszabadság szent és sérthetetlen”

Azt írták, az Európai Bizottság elképzelése veszélyes precedens teremthet más egyházak sakkban tartására, politikai szankcionálására is. „Magyarország számára azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását” – hangsúlyozta a Miniszterelnökség államtitkára.

A történtek kapcsán péntek reggel a a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette, hogy Kirill pátriárka védelme érdekében ha kell, akkor Magyarországnak a nyílt vitáig is el kell mennie.

(Mandiner / MTI)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.