Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerdán sürgősséggel engedélyezte otthoni kezelésre a Pfizer amerikai gyógyszergyár Covid-19 elleni, szájon át bevehető gyógyszerét a 12 év feletti korosztály részére. Ez az első otthon alkalmazható koronavírus elleni kezelés, amely esetlegesen fontos eszköze lehet a gyorsan terjedő omikron variáns elleni harcnak.

A Pfizer klinikai kísérleteinek adatai szerint – amelyben 2200 ember vett részt -, a Paxlovid nevű vírusellenes szer 90 százalékban volt hatásos a kórházi ápolás, illetve a halálozás megelőzésében azoknál a pácienseknél, akiknél fennállt a betegség súlyos formáinak kockázata.

A legfrissebb laboratóriumi adatok szerint a tabletta a SARS-CoV-2 nevű vírus omikron variánsa ellen is hatásos.

A kísérletek során a kezelésben részesült betegek közül senki sem hunyt el. A kezelésben olyan oltatlan fertőzöttek vettek részt, akiknél fennállt a súlyos megbetegedés kockázata.

„Ez az engedély új eszközt biztosít a Covid-19 elleni harcban a világjárvány olyan kulcsfontosságú időszakában, amikor új vírusvariánsok jelennek meg – közölte Patrizia Cavazzoni, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) gyógyszerkutató központjának igazgatója.

Közérdekű hirdetés

A Paxlovidból napi két tablettát kell bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül.

A Pfizer közölte, hogy azonnal kész a gyógyszer szállítására az Egyesült Államokban, és 2022-re a jelenlegi 80 millióról 120 millió kezeléshez elegendő szerre növeli a szállítást, egyebek mellett a Nagy-Britanniával és az Ausztráliával kötött szerződések alapján.

Az amerikai gyógyszergyárnak eddig két gyártmányát – az új gyógyszeren kívül egy régebbi, rinonavir nevű vírusellenes szerét – engedélyezték az Egyesült Államokban.

A Biden-kormányzat novemberben 10 millió kezelésre elegendő tablettát rendelt Paxlovidból 5,29 milliárd dollár értékben, Joe Biden elnök akkor azt ígérte, hogy a gyógyszerhez ingyen lehet majd hozzájutni.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szintén sürgősséggel engedélyezte a Paxlovid használatát.

A Merck amerikai gyógyszergyár Covid-19 elleni tablettája, amelyet jelenleg vizsgál az amerikai gyógyszerfelügyelet, alacsonyabb hatásfokú, mint a Pfizeré. A molnupiravir a klinikai vizsgálatok adatai szerint mintegy 30 százalékkal csökkentette a kórházi kezelést és a haláleseteket a magas kockázatnak kitett paciensek esetében.

Orvos szakértők közben bejelentették, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban – ahol az új típusú koronavírus omikron változatát először azonosították – jelentősen csökkent az elmúlt napokban az új fertőzöttek száma. Ez szerintük feltehetően azt jelzi, hogy

az omikron variáns okozta járványhullám túljuthatott a csúcspontján.

Miután csütörtökön még csaknem 27 ezer volt a napi új fertőzöttek száma, keddre a számuk mintegy tizenötezer-négyszázra csökkent. A csökkenést a Dél-afrikai Köztársaság 9 tartományának területileg legkisebbikében, a 16 millió lakosú Gautengben tapasztalták. Gauteng tartomány ad otthont egyébként Johannesburgnak és a dél-afrikai fővárosnak, Pretoriának.

Az új fertőzöttek számának csökkenése országosan és Gauteng tartományban, amely a hullám középpontja volt, arra utal, hogy túl vagyunk a csúcsponton – jelentette ki Marta Nunes, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem vezető kutatója az AP amerikai hírügynökségnek.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.