Az amerikai demokrata házelnök szorosabb együttműködést szeretne Tajvan és az USA között.

A hvg arról ír a Reuters és a Guardian nyomán, hogy az amerikai házelnök biztosította a szigetország vezetőjét arról, hogy

az USA továbbra is „acélosan” támogatja majd a demokráciájukat, és egy gazdasági együttműködés lehetőségét is felvillantotta.

Tajvan elnöke szerint ők nem hátrálnak meg

Azt írják, magyar idő szerint szerda hajnalban tartotta meg beszédét a tajpeji elnöki irodában Caj Jing-ven tajvani elnök és Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke. Először Caj beszélt, a szigetország elnöke Pelosit Tajvan egyik legrégebbi barátjának nevezte. Az elnök azt mondta, Tajvan nem hátrál meg, és

Közérdekű hirdetés

bármit megtesznek, hogy fenntartsák a békét és stabilitást.

Caj kijelentette, hogy együtt akarnak működni és egységben akarnak dolgozni a világ demokráciáival, hogy megőrizzék a demokratikus értékeket. A vezető aztán megköszönte Pelosi „megbízható” támogatását.

Pelosi büszke és szorosabb kapcsolatokat akar

A szigetországi elnök után az amerikai házelnök emelkedett szólásra, írják. Beszédében Pelosi a tajvanit az egyik legszabadabb társadalomnak nevezte a világon. Azt mondta, látogatása megmutatja az USA megrendíthetetlen elköteletzettségét a tajvani demokrácia mellett. Pelosi azt mondta, nagyon büszkék Caj kormányzására, majd megköszönte a politikus vezetését, és azt mondta róla: az USA azt akarja, hogy az egész világ elismerje. „Negyvenhárom évvel ezelőtt az USA megígérte, hogy mindig Tajvan mellett lesz. Kitartunk az elkötelezettségünk mellett.”

Az amerikai házelnök ezután arról beszélt, tolmácsolja a hvg, hogy szorosabb együttműködést szeretne a két kormány között. Azt mondta, a Biden-kormányzat megerősítené az amerikai chipgyártó iparágat, hogy az versenyben legyen Kínával, és ez nagy lehetőséget kínál az USA-Tajvan gazdasági együttműködésre. Pelosi aztán azt mondta, most minden korábbinál létfontosságúbb Amerika szolidaritása Tajvannal szemben, és

az USA elkötelezettsége továbbra is acélos, hogy megőrizze a demokráciát Tajvanon és a világ többi részén.

Az amerikai házelnök végül Tajvan Covid elleni eredményes fellépését is magasztalta, azt mondta, példát állítottak a világ elé.

A tajvani kabinet közölte, hogy

a szigetország hadserege megemelt készültségi szinttel várja Kína katonai gyakorlatait, melyet az ázsiai nagyhatalom Pelosi látogatására válaszul jelentett be.

Japán aggodalmát fejezte ki a csütörtökön kezdődő gyakorlatok miatt. A japán kormányszóvivő azt mondta, a kínai műveletek helyszíne belelóg Japán kizárólagos gazdasági térségébe.

Fotó: MTI/AP

(Mandiner/HVG)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.