perdul-szoknya-koppan-csizma

 

Ha nyár, akkor tábor. És szerencsére már Kárpátalján is szép számmal szerveznek igencsak értékes, értékeket kínáló vakációs heteket. A történelmi egyházak, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Genius Jótékonysági Alapítvány stb. egyaránt több tábort is szervez, így szinte mindenki megtalálhatja azt, amelyikben jól érzi magát.

A „Génius” Jótékonysági Alapítvány a Bethlen Gábor Alap támogatásával az elmúlt héten immáron negyedik alkalommal szervezte meg a népzenei és néptánc táborát, melyre közel ötven gyerek érkezett többek között Mezőgecséből, Ungvárról, Gátról, Beregszászból, Mezőváriból, Nagyberegről, Beregsomból, Nagy­dob­ronyból. A Nagyberegi Református Líceum udvara, termei ezúttal vidám zeneszótól, énekléstől volt hangos. Merthogy a Magyarországról érkezett Bürkös zenekarral nem csupán a hangszerkezelést gyakorolták az ifjú zenészpalánták, de a minden este megrendezett táncházban is ők húzták a talpalávalót. És ellátogattak ide az Ung-vidéki Csipkés együttes tagjai is, hogy a zenésztársak ismerkedjenek egymással, tanuljanak egymástól. A Kárpát-medence magyarságának tánclépéseit Jakab Istvántól és Váradi Enikőtől leshették el a fiatalok. Kepics Adzselikával, a tábor vezetőjével népdalokat tanultak a táborozók, a Beregszászból érkezett Szilágyi László és felesége, Gabriella már-már a feledés homályába vesző gyermekjátékokat tanított meg a résztvevőkkel. Igen nagy érdeklődés kísérte a kézműves foglalkozásokat is, melyek keretében Somi Katalinnal, a helyi középiskola szervező-pedagógusával quilling képeslapokat, fakanál bábukat, papírhengerből asztali tolltartót, csipeszfigurákat, könyvjelzőket készítettek.


Ennek a gazdag programnak köszönhetően igen színesre sikeredett a táborzáró bemutató koncert is, ahol rég elfelejtett gyermekjátékokat mutattak be, kevésbé ismert népdalok csendültek fel, és a gyerekek, illetve az oktatók előadásában többek között dunántúli ugróst, rábaközi dús táncot, kalotaszegi csárdást és szaporát, magyarbődi karikázót, Galga-menti lassút és friss csárdást, kalotaszegi román forgatóst, legényest és szaporát láthattunk.

A gyerekekkel beszélgetve úgy érzékeltük, nagy örömmel tanulják ezeket a táncokat, énekeket, zenéket. S akárcsak a szervezők, ők is fontosnak tartják, hogy tovább örökítsék az eleinktől örökül kapott népzenét, néptáncot.

Forrás: Kovács Erzsébet / Kárpátinfo hetilap

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.