Az Amerikai Magyar Baptista Ifjúsági Szövetség évente két konferenciát szervez a fiatalok számára, amely körbe látogatja az amerikai gyülekezeteket. Az őszi konferencia október 7-9 között volt megtartva a Detroiti Első Magyar Baptista Gyülekezetben. A háromnapos konferenciára nem csak a környező városokból érkeztek fiatalok, hanem az ország minden tájáról, mint Colorado, Florida, New York és még Kanadából is átrepült pár lelkes érdeklődő. 

YouTube player

 

A konferenciára érkező fiatalok miután a háziak vendégváró vacsoráján részt vettek egy késő estébe nyúló dicsőítő zenés programmal nyitották meg a háromnapos találkozót. A dicsőítő csapatot csak fiatalok alkották, akik idén nyáron álltak össze először, spontán egy tábor alkalmával. A detroiti gyülekezet lelkésze, Huli Sándor, látta a fiatalok lelkes ének-szolgálatát, és még akkor felkérte a csapatot, hogy a mostani konferencián ők szolgáljanak. A dicsőítő csapatot a detroiti Erdőközi Norbert vezeti, aki főleg magyarnyelvű keresztény dalokat válogatott a fiatalok számára. A csapat minden szünetet gyakorlásra szánt, hogy minél jobban össze szokjanak, hogy gördülékenyen menjen a közös zenélés és éneklés.

A dicséret után ismerkedő foglalkozásra, vagy a helyi szleng szerint “Ice breakers”-re került sor, ahol 3 csoportra osztották a 60 fiatalt. A foglalkozásokon különböző feladatokat végeztek, ahol játékokkal oldották a hangulatot a csoportvezetők. 

A csoportos foglalkozásokat “kérdezz felelek” váltotta fel, ahol a fiatalok feltehették anonim módon is, az őket érintő vagy eddig megválaszolatlan kérdéseiket. A három lelkipásztor, Huli Sándor (Detroit, MI), Deák Zsolt (Cleveland, OH) és Kulcsár Attia (Venice, FL) próbáltak a legjobb tudásuk szerint válaszolni a kérdésekre, melyek többsége a fiatalkori kihívásokra vonatkozott. A fiatalok elmondása szerint, a válaszok nagyon segítettek megérteni a legemésztőbb problémáikat. Sajnos az idő szűke miatt, nem sikerült minden feltett kérdésre választ kapni.

Másnap, szombaton a rendezvény dicsérettel kezdődött, ami két szemináriummal folytatódott, melyet Deák Zsolt és Kulcsár Attila lelkipásztorok tartottak. A hallgatóknak egy szemináriumot kellett választani, sajnos nem volt lehetőség, mind a kettőn részt venni.

Deák Zsolt a “Hamis személyazonosság” néven tartotta meg előadását, míg Kulcsár Attila a “Nyomás és veszekedés kezelése” névre hallgató tanítását hallhatták a résztvevők. Az előadások angolul zajlottak, hogy azon fiatalok is értsék, akik számára a magyar nyelv elég erős.

A szemináriumok befejeztével a program a Detroit mellett, Ypsilantiban, található almáskertben folytatódott. Itt lehetőség volt almát és tököt szedni. Traktorral vagy tűzoltó kocsival lehetett körbejárni az almáskertet vagy gyalog eligazodni és kitalálni a kukorica-labirintus végtelenhosszú ösvényeiből. A bátrak, karaoke bemutatón, magyarul énekeltek a park minden látogatójának. A fiúk a kukorica labirintust élvezték a legjobban.

Délután folytatódott a konferencia az imaházban, ahol Kulcsár Attila “Perspektívánk és a világ felfogása” [“Our perspective and the Word’s percention”] tanítását hallgathattuk meg. A fő gondolat az Isteni perspektíva előtérbe helyezése volt a 73. Zsoltár alapján. – Milyen jó az Isten az igazakhoz, az Úr mindazokhoz, akiknek tiszta a szívük! 2Lábam mégis majdnem megtántorodott, lépteim csaknem ingadozók lettek. 3Irigység fogott el a gonoszakkal szemben, látva, mily jól megy soruk a bűnösöknek.”

Vasárnap, a záró napon Deák Zsolt tanítását hallgathattuk meg, aki a folytatta az előző napon megkezdett témát, bemutatva “Jézus perspektíváját”.

A konferencia három napja gyorsan eltelt, de az építő előadások, az interaktív szemináriumok sokáig fogják vezetni a jelen lévő fiatalokat. Nagy élmény volt a találkozás és a Jó Isten dicsérete minden résztvevő számára. 

A szervezők remélik, hogy jövő májusban a New York-i Magyar Baptista Gyülekezetben lesz megtartva a következő ifjúsági konferencia.

A Bocskai Rádió KCSP ösztöndíjasaként én is meghívást kaptam a találkozóra, amiért nagyon hálás vagyok. A Jó Isten szeretete és áldása legyen a fiatalokon és a szervezőkön.

Erdélyi I. Áron,

A szerző a Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.