2022. október 15-én ünnepi Istentisztelettel és vacsorával készült a Loraini Magyar Református Templom közössége az egyházuk fennállásának 120. évfordulójára. Több mint 60-an, a közösség tagjai valamint egyházi és civil vendégek, hálával emlékeztek meg a Jó Isten megtartó kegyelméről.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

YouTube player

A loraini gyülekezet, hasonlóan a más észak-ohiói magyar templomokhoz, a XIX. század végén kezdődött szerveződni és hivatalosan 1902-ben alapították meg az egyházat. Megalakuláskor az egyház kizáróan magyar ajkú volt, ugyanis a város egy tizede magyar volt. A közösség tagjai főleg a vasgyárban dolgoztak és próbálták megvalósítani az amerikai álmukat.

A templomot a clevelandi Csutoros lelkészek, apa és fia alapította, akik nagyon sokat dolgoztak azért, hogy Cleveland és környékén magyar gyülekezeteket hozzanak létre. Csontos tiszteletes volt a gyülekezet első bejegyzett lelkésze, akivel megindult az egyház fejlődése.

A gyülekezet első 36 évben az Istentiszteletek teljesen magyarul folytak, majd 1938-ban az asszimiláció és a vegyes házasságok következtében bevezették a két nyelven történő igehirdetést. 1956-ra a szolgálatokkal majdnem átváltottak teljesen angol nyelvre, de a Magyarországon kirobbant forradalom következtében az ide érkező három busznyi menekültből egy busznyi csatlakozott a templomhoz, így a magyarul történő tanítás, továbbra is megtudott maradni. Nt. Tóth Bálint az akkori lelkipásztor, később városi bíró, közbenjárására történt meg az 56-os menekültek betelepítése Lorainbe. 2012-től, a magyar hívek kis létszáma miatt, kénytelenek voltak a templom vezetői teljesen angol tanításra átállni – foglalta össze Nt. Tóth Péter, aki 2005-től a gyülekezet lelkipásztora.

Az egyházközösség az 1900-as évek elején rendelkezett a legnagyobb létszámmal, amikor másfél ezer tagja volt. Mára a tagság lecsökkent 100 főre, míg az aktív, vasárnaponként templomba járó egyháztagok száma 20 fő körül van.

Más érdekessége a templomnak, hogy csak az 1980-as években csatlakozott a magyar Kálvin Zsinat Egyházkerülethez, ami az egykori Nt. Szűcs Zoltán lelkipásztor közbenjárásának köszönhető.

A jubileumi Istentiszteleten szolgált Ft. Dr. Krasznai Csaba a Kálvin Zsinat püspöke, valamint Ft. Megyesi Lajos volt püspök. A clevelandi Evangélikus egyházat Nt. Tamásy Éva lelkipásztor képviselte, aki beszédében idézte a 127. Zsoltárt, hogy “ha az Úr nem építi a Házat, hiába fáradoznak az építők”. A lelkész jó barátja, a nyugdíjas adventista lelkipásztor, Botánszky Igor is jelen volt. A United Church of Christ képviseletében Nt. Ochoa Roberto, az etnikai közösségekért felelős lelkész, az ünnepély angol nyelvű szónoka, biztatta a gyülekezetet az Isten közelségének a megélésére és egymás segítésének fontosságára.

Az Istentiszteletet követően az ünnepi vacsorán felszólalt Dr. Szentkirályi Endre a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek elnöke és Dr. Krasznai G. Csaba tiszteletbeli konzul pedig átadta Magyarország kormányának köszöntését is.

Tóth Péter tiszteletes nem csak a templom híveinek szolgál, hanem a korábban bezárt más felekezetű, de magyar nyelvű közösségek számára is szervez magyar eseményeket, mint például az 1956-os forradalomra megemlékező ünnepélyt, ami a református templom közösségi termében fog történni. A loraini közösség még 2006-ban a szabadságharc 50. évfordulója alkalmából egy emlékművet tudott felállítani a város központi parkjában.

A tiszteletes az interjú végén elmondta, hogy habár ő az 1956-os eseményekről könyvekből tanult az idei megemlékezésre fontosnak tartotta, hogy a bátorító ige és imádság mellett egy olyan személy szólaljon fel a megemlékezésen, aki maga egy 56-os bevándorló, hogy saját szavaival, élményeivel mondhassa el az 56-os kalandos menekülését.

“Isten a szabadság fényét úgy megtudta mutatni a magyarokon keresztül, hogy ennek következtében lelepleződött az a terror, amit a Szovjet birodalom elkövetett “- zárta az interjút Tóth Péter

A Bocskai Rádió szerkesztőségének nevében kívánom a Jó Isten áldását a loraini Magyar Református Egyháznak.

 

Erdélyi I. Áron

A szerző a Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasa.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.