A jövőben is óvni és támogatni fogjuk a szórványban élő magyarságot – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Facebook-oldalán szerdán közzétett videójában.

November 15-ét, Bethlen Gábor születésének és halálának évfordulóját 2015-ben nyilvánította a magyar szórvány napjává az Országgyűlés. Célja felhívni a figyelmet azokra a magyar közösségekre, amelyek

a tömbmagyarságon kívül élve is hűséggel, szeretettel őrzik nemzeti hovatartozásukat, gazdagítják a magyarság jelenét.

A kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy a legkisebb magyar közösségek is „erős bástyái legyenek a nemzetnek”. Az elmúlt 13 évben számos beruházás, fejlesztés valósult meg a szórványban – emlékeztetett az államtitkár.

ReklámTas J Nadas, Esq

„Az idei évben többek között a tóthfalui új sportcsarnokot, a szamosújvári Téka Alapítvány Szórványkollégium új épületét, valamint a Vajdahunyadi Római Katolikus Plébánia bölcsődéjét adtuk át az ott élő magyar közösségnek” – tette hozzá.

2015 óta működik a Petőfi Sándor Program, amelynek keretében már több mint 300 ösztöndíjas látott el szolgálatot egy-egy szórványközösségben közel 80 szervezet munkáját segítve.

A nemzeti jelentőségű intézmények és programok támogatásán keresztül kiszámítható támogatásban részesülnek a szórványban működő szervezetek, szórványkollégiumok, oktatási intézmények

– fogalmazott az államtitkár.

„Minden magyar közösség, minden magyar család, minden magyar megszületett gyermek a magyar jövőt hordozza magában. Éppen ezért

a jövőben is óvni és támogatni fogjuk a szórványban élő magyar közösségeket,

akiknek kitartásáért és magyarsághoz való ragaszkodásáért mindannyian hálával tartozunk” – mondta Potápi Árpád János a videóban.

(Krónika / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.