A nemzeti identitás megerősítésében a sport az egyik legkiválóbb eszköz, mely az egészséges életmódra való nevelésnek is fontos része – mondta a nemzetpolitikai államtitkár szombaton a székelyföldi Hargitafürdőn megrendezett 11. Konzul Kupán.

Potápi Árpád János elmondta: éppen az említett ok miatt a Nemzetpolitikai Államtitkárság a fő támogatója a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa és partnerei által több mint egy évtizede szervezett amatőr síversenynek.

– A részt vevő gyerekek nemcsak a sport egészségre jótékony hatásaiban részesülnek, hanem közösséget is alkotnak – hangsúlyozta. Szavai szerint amikor a sportról és a közösségről beszélünk, ne felejtsük el, hogy Székelyföldön az egyik legnemzetibb sport a sísport közel egy évszázada.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ezekben a gyerekekben is olyan reménységünk van, hogy egyszer majd ők képviselhetik a magyar nemzetet, amikor a dobogó egyik fokára, talán a legmagasabb fokára állnak

– mondta.

Gyurta Dániel úszó, olimpiai bajnok a Külgazdasági és Külügyminisztérium főtanácsadójaként, a magyar és a nemzetközi olimpiai bizottság tagjaként üdvözölte a jelenlévőket. Elmondta: az olimpiai mozgalomban is azzal küzdenek, hogy a gyerekeket, a fiatalokat elhívják a modern világ eszközei, a telefon, a számítógépes játékok elől.

A sportot igenis lehetőségként tudjuk nekik biztosítani, és higgyék el, ha azt mondom, nincs könnyű dolgunk

– fogalmazott. Köszönetet mondott és gratulált a szervezőknek, hogy a versenyen évről évre egyre több gyerek tud jelen lenni és élni a sport adta lehetőségekkel. Mint mondta,

ez nemcsak most válik hasznukra, egészségükre, hanem a későbbiekben is segíti őket, hogy „komplexebb emberekké” váljanak.

A hargitafürdői verseny célja megmutatni, milyen nagy beágyazottsága van a téli sportoknak Székelyföldön, valamint lehetőséget biztosítani a székelyföldi síklubokba járó gyerekeknek a versenyzésre. A Csíkszereda melletti Hargitafürdő kiváló helyszín erre, mivel biatlonpálya és több lesiklópálya is van ott.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság által évről évre támogatott Konzul Kupán sífutó- és műlesiklóversenyt szerveznek több korcsoportban. Idén több mint 300 versenyző nevezett be, mintegy 170-en a lesiklószámban.

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa, a csíkcsicsói polgármesteri hivatal és közbirtokosság, illetve a csíkszeredai sportegyesületek által szervezett rendezvényen neves székelyföldi sportolók is részt vesznek, rendszerint ők adják át a díjakat a versenyző gyerekeknek.

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, mellette Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere Fotó: MTI/Veres Nándor

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.