Jobb lenne, ha egyszerűen csak azt mondanánk, magyar, vagy Kárpát-medencei magyar, hogyha össznemzeti dologra gondolunk – fogalmazott a Pesti Srácoknak Potápi Árpád János a II. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón arra a felvetésünkre, hogy a „határon túli” kifejezés egyre idejétmúltabbá válik, mióta egységes Kárpát-medencei magyarságban gondolkodunk. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: ez az egységes gondolat a Kárpát-medencei médiatérre is kiterjed.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség szombaton tartotta a II. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót, amelyen a külhoni magyar nyelvű sajtó vezetői, képviselői vettek részt. Az eseményen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős minisztert kérdeztük arról, mit jelent, hogy egységes Kárpát-medencében gondolkodhatunk a média területén is.

Túlhaladtuk a „határon túli” jelzőt?

A PS kérdésére, hogy a „határon túli”, mint kifejezés, nem szorítja-e egy mára idejétmúlt kategóriába azt, amit egyre gyakrabban a Kárpát-medencei gondolatban tudunk pontosabban kifejezni. Az államtitkár szerint felvetésünk már csak azért is igaz, mivel az ország szétszabdalása óta mi, magyarok valójában mindannyian határon túliak vagyunk a Kárpát-medencében.

Tas J Nadas, Esq

Jobb lenne, ha egyszerűen csak azt mondanánk, magyar, vagy Kárpát-medencei magyar, hogyha össznemzeti dologra gondolunk

– fogalmazott, hozzátéve:

ezt még nem tudtuk rendbe tenni saját magunkban sem, és soha nem is fogjuk tudni. Ez is Trianonnak az egyik következménye.

Potápi Árpád Jánost arról is kérdeztük: a Kárpát-medencei médiatér kialakításához az is szükséges lenne, hogy a határon túli portálok egymás híreit is közvetítsék. Az államtitkár szerint ez a hálózat még nem alakult ki, holott véleménye szerint az emberek Kárpát-medence-szerte érdeklődnek egymás gondjai, történései iránt. Mint kiemelte, a konferenciának egyik nem titkolt célja éppen az, hogy itt legyen alkalma a Kárpát-medence médiamunkásainak egymással is beszélgetni, egymást megismerni, tapasztalatot cserélni, és ennek egyik hozadéka lehet, hogy egymás híreire is jobban odafigyelnek majd.

A hazai média is érzékenyebb a határon túli témák iránt, kivéve a liberálisokat

Az államtitkár kitért arra: az anyaországi közmédiát, illetve a konzervatív portálokat tekintve elmondható, hogy mára napi szinten jelennek meg a hírfolyamokban határon túli témák, események. Ezeknek a médiumoknak pozitív a hozzáállása a nemzetpolitikához is.

A kereskedelmi médiumok tartalmában nem igazán találkozni határon túli témákkal, ami azért helytelen, mert a nemzet egyharmadát kirekesztik az adásaikból.

Ugyanakkor megjegyezte: vannak pozitív jelenségek is, különösen a tehetségkutató műsorokban lehet határon túli fellépőkkel találkozni, tehát a kereskedelmi csatornák is változnak.

(Pesti Srácok)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.