Körülbelül háromszázezer embert fog érinteni a Vlagyimir Putyin által bejelentett részleges mozgósítás – tudatta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki azt is elmondta: az érintettek extra kiképzésben is részesülnek, mielőtt bevetnék őket. Szergej Sojgu beszélt a részletekről és a hadművelet jelenlegi állásáról, előrehaladásáról – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében. 

Az orosz elnök szerdára virradóra jelentette be, hogy az ukrajnai konfliktus miatt részleges mozgósítást rendel el.

Elmondása szerint egyelőre csak azok a tartalékosok kapnak behívót, akik releváns katonai tapasztalattal rendelkeznek.

Az eredeti tervek szerint Putyin televízióban közvetített beszéde moszkvai idő szerint kedd este 8 órakor kezdődött volna, ezt azonban ismeretlen okok miatt elhalasztották. Az orosz elnök először mondott beszédet azóta, hogy februárban csapatokat küldött Ukrajnába.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Az orosz elnök szerint a nyugati országok minden függetlenséget és fejlődést megpróbálnak blokkolni, mindezt azért, hogy akaratukat brutálisan rákényszerítsék másokra. Mint fogalmazott, a fő cél, vagyis a donbaszi régió lakosságának felszabadítása, nem változik.

A nyugati országok megpróbálnak blokkolni minden függetlenséget és fejlődést. Azért, hogy brutális módon rákényszerítsék akaratukat más emberekre. A Nyugat célja továbbra is a gyengítés és a pusztítás, ezt nyíltan kimondják

mondta beszédében Vlagyimir Putyin. Mint fogalmazott, a Nyugat ezt a tervet „már régóta szövögeti”.

Bátorították a nemzetközi terroristabandákat a Kaukázusban, a NATO a támadó infrastruktúráját a határaink közelébe tolta. A totális ruszofóbiát tették fegyverükké, többek között évtizedeken keresztül

céltudatosan szították az orosz-gyűlöletet, különösen Ukrajnában, ahol előkészítették az oroszellenes hídfőállást, ágyútöltelékké tették az ukrán népet, és beletolták a hazánkkal vívott háborúba

– fogalmazott az orosz elnök. Hozzátette: Ezt a háborút 2014-ben indították el, fegyveres erőket vetettek be a civilek ellen, népirtást, blokádot és terrort szerveztek azok ellen, akik nem voltak hajlandók elismerni az államcsíny következtében Ukrajnában létrejött kormányt. Beszédében kitért arra is: a jelenlegi „kijevi rezsim” nyilvánosan elutasította a donbaszi probléma békés megoldását, ráadásul bejelentette, hogy igényt tart nukleáris fegyverekre, így teljesen egyértelművé vált, hogy elkerülhetetlen egy újabb nagyszabású támadás a Donbasz ellen, ahogyan az már kétszer is megtörtént. Mint fogalmazott, „a Luhanszki Népköztársaságot már szinte teljesen megtisztították a neonáciktól, a Donyecki Népköztársaságban pedig folytatódnak a harcok”.

Az orosz elnök a részleges mozgósítást már a mai, azaz a szeptember 21-i nappal elrendelte. Putyin kiemelte: csak azokat sorozzák be, akik tartalékosok.

Népszavazás jöhet a megszállt területeken

Kedden négy ukrajnai régió, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein az oroszok által beiktatott vezetők bejelentették, hogy szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája hétfőn kezdeményezte a saját regionális vezetőjénél a referendum kiírását. Kedden hasonló kezdeményezést tettek a dél-ukrajnai Herszon megyében is, és ugyanezen a napon a zaporizzsjai Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom egy melitopoli lakossági fórumon ugyanilyen kéréssel fordult Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéhez.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyinhoz, hogy a népszavazás pozitív eredménye esetén az entitás gyorsított eljárással válhasson az Oroszországi Föderáció jogalanyává.

Pusilin szerint az „újraegyesülést”, amely szerinte „a történelmi igazságosság helyreállítását” jelenti, „sok millió orosz várja”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggeli, részleges mozgósításra vonatkozó bejelentését követően a védelmi miniszter, Szergej Sojgu beszélt a részletekről.

Sojgu bejelentette: az orosz hadsereg „nem annyira Ukrajnával, inkább a kollektív Nyugattal” harcol, amely „hatalmas tételben szállít fegyvereket Ukrajnának. Mintegy 70 katonai és több mint 200 civil műhold, a teljes NATO-csoportosulás dolgozik Ukrajna érdekében, miközben Kijev a nyugati fegyvereket egyre gyakrabban használja a civilek ellen.”

Az orosz védelmi miniszter szerint Ukrajna elvesztette hadseregének a felét: 61 207 halottról, 49 368 sebesültről számolt be.

Az orosz áldozatok számát 5937-re tette; a harctéri sebesültek 90 százaléka az információi szerint újra bevethető.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által szerda reggel bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatban Sojgu azt mondta: az elsősorban azokra vonatkozik, akik már szolgáltak a hadseregben vagy rendelkeznek katonai szakképzettséggel, harci tapasztalattal. Kijelentette, hogy

a mozgósítás nem érinti sem a sorkatonaságot, sem a diákokat.

Oroszországban hatalmas mozgósítási erőforrás áll rendelkezésre, mintegy 25 millió ember – a jelenlegi, részleges mozgósítás alá tartozó háromszázezer ember alig több, mint egy százalékuk.

Borítókép: Illusztráció. Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Sojgu védelmi miniszter és Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári flottadíszszemlén 2022. július 31-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev)

(Magyar Nemzet, MN)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.