Az orosz Roszatom céggel való együttműködés elutasítása káros lenne a magyar gazdaságnak – többek között ezt jelentette ki egy mai moszkvai találkozó kapcsán a Reuters tudósítása alapján Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja a portfolio.hu.
Az orosz elnök Szergej Kirijenkó Roszatom-vezérrel találkozott, amelynek keretében úgy fogalmazott: “jó feltételeket és fejlett technológiát ajánlunk, így ha a partnert arra kényszerítik, hogy utasítsa vissza az együttműködést, ami bizonyára előfordulhat, akkor az káros lenne Magyarország nemzeti érdekeinek”.
7173_21430844737
A Roszatom elnöke kijelentette: “A magyar kormány nagyon határozottan ragaszkodik a szerződés teljesítéséhez. A magyarokkal való együttműködés kapcsán utalt azonban arra, hogy
nyilvánvalóan nyomást gyakorolnak rájuk, és még a Financial Times is megpróbálta azt közölni, hogy az Európai Unió megállította a magyar kérést. Megkaptuk a magyar kormánytól a megerősítést, hogy minden szerződés a projektek széles körében továbbra is érvényben van – a paksi atomerőmű bővítése, az üzemanyaggal való ellátása és a szolgáltatások is – egy nagyon nagy és komoly portfolió. Mindent megerősítettek, minden területen zajlik az együttműködés és a szerződés hatályba fog lépni”.

Mi az erős üzenetek lényege?

A találkozón tehát a Roszatom első embere megerősítette, hogy nagyon határozott jelzést kaptak a magyar kormánytól a szerződések betartására, illetve arról, hogy a megállapodások alapján halad előre a paksi bővítéssel kapcsolatos előkészítés. A fentiek alapján van nyomás a kormányon, hogy a folyamatok más irányba menjenek.

A nyomás egyik jeleként értékelték az oroszok azt, hogy a Financial Times március 12-én saját értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy az EU blokkolta Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal amiatt, hogy az Euratom nem járult hozzá a nukleáris fűtőanyag Oroszországból történő kizárólagos importjához.

[Kárpáthír – portfolio.hu]

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.