Főoldal Hírek Elszakított területi hírek Román–magyar konzorcium alakítja át a marosvásárhelyi Színház teret

Román–magyar konzorcium alakítja át a marosvásárhelyi Színház teret

Román és magyar cég alkotta konzorcium nyerte a marosvásárhelyi Színház téren épülő innovációs központ és mélygarázs tervpályázatát – közölte Soós Zoltán polgármester.

A Marosvásárhely belvárosában, a színház mögötti téren épülő innovációs központ és mélygarázs együttes tervére pályázatot írt ki az önkormányzat. A nyertest szerdán hirdették ki. Az első helyezett a romániai Multinvest Proiectare S.R.L. és a budapesti Céh Tervező, Beruházó és Fejlesztő ZRT. alkotta konzorcium lett.

A nyertes tervet hat ajánlat közül választotta ki a neves építészek és urbanisztikai szakemberek alkotta zsűri. A győztes 15 ezer eurós pénzjutalmat is kapott.

A zsűri elnöke, Serban Tiganas kolozsvári építész hangsúlyozta: azokat a megoldásokat értékelték, melyek nemcsak új épületet, hanem kívül és belül is vonzó közösségi teret álmodtak Marosvásárhely belvárosába.

ReklámTas J Nadas, Esq
Közösségi terek a látványterven.

Soós Zoltán hangsúlyozta: a pályázat célja az volt, hogy értékes gyalogos- és zöldövezetekkel tegyék élvezhetőbbé a belvárost.

Emellett a parkolási gondokat is igyekeznek enyhíteni. Rámutatott: történelmi léptékkel nézve ez lesz Marosvásárhely központjának harmadik legnagyobb átalakítása. Az első Bernády György polgármesterségéhez köthető, amikor elkészült a városközpont első jelentős parkosítása és beépítése. A második az 1970-es évekre tehető, amikor modernista alapokon tervezték újra a Színház teret. A teátrum mögötti központ és mélygarázs terve ebbe illeszkedik – mondta.

A nyertes terv megvalósítása jövő év első felében kezdődhet.

A látványtervek forrása: Multinvest Group

(Kultúra)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.