A többéves hagyományhoz híven a Bod Péter Megyei Könyvtár mögött felállított kopjafáknál emlékeztek a sepsiszentgyörgyiek az aradi vértanúkra október hatodikán.

A többéves hagyományhoz híven a Bod Péter Megyei Könyvtár mögött felállított kopjafáknál emlékeztek a sepsiszentgyörgyiek az aradi vértanúkra október hatodikán.

A tizenhat kopjafát Balázs Antal nyugalmazott tanító faragta, a tizenhárom aradi vértanú – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly – emlékére, majd tavaly még elkészült három: gróf Batthyányi Lajos miniszterelnök, Kazinczy Lajos honvéd ezredes, illetve Csány László, Erdély teljhatalmú kormánybiztosa előtt tisztelegve.

Mindegyik kopjafában egy dióhéjban aradi föld van.

Minden évben, így idén is, a Székely Mikó Kollégium diákjai álltak őrt a kopjafák mellett. Balázs Antal a megemlékezésen elmondta,

március 15-ig még négy kopjafát farag: Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Bem József és Gábor Áron emlékére.

Balázs Antal újabb kopjafákat ígér • Fotó: Bíró Blanka

Javasolta az önkormányzati vezetőknek, hogy a könyvtár mögötti részt nevezzék el ’48-as térnek.

Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője beszédében a személyes felelősségvállalás szükségességét emelte ki, hangsúlyozva,

az aradi hősök vértanúsága erőt adhat, hogy megvívjuk mindennapi harcainkat.

„Noha most nem fenyeget bennünket a mártírhalál veszélye, de számtalan más kihívással kell nap mint nap megküzdenünk. Két évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy egy világjárvánnyal kell szembenéznünk, gazdasági válság van, a megszorítások, személyes szabadságunk, mozgásterünk korlátozása pedig mind valósággá vált. Nőnek az árak, és nem tudjuk még, hogyan fizetjük ki a téli gáz- vagy villanyszámlát. Ráadásul egyesek rövidtávú politikai érdekei miatt ezek a kihívások egy komoly kormányválsággal párosulnak” – fogalmazott a politikus.

Miklós Zoltán: az aradi hősök vértanúsága erőt adhat, hogy megvívjuk mindennapi harcainkat Fotó: Bíró Blanka

 

Hozzátette, bár tornyosulnak az akadályok és a veszélyek, ne hagyjuk, hogy elhatalmasodjon a kétségbeesés, a félelem, a csüggedés. „Ismerjük fel a jó dolgokat az életünkben, támaszkodjunk a közösségünkre.

Mi egyenként és közösségként is tehetünk azért, tennünk kell azért, hogy a gyerekeinknek, unokáinknak legyen jövője a Kárpát-medencében. Legyünk méltók az aradi vértanúk emlékéhez!”

– zárta beszédét Miklós Zoltán.

A kopjafákat Ilyés Zsolt plébános áldotta meg, a résztvevők elhelyezték a koszorúkat, majd levonultak az Erzsébet parkba, és az 1848–1849-es emlékműnél is elhelyezték a kegyelet virágait.

Fotó: Bíró Blanka

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.