Szeptember 6-8 között rendezték meg Székelyudvarhelyen a nagymúltú, ám hosszú évekre betiltott Siculus zenei fesztivált.

A Siculust 1970-1973 között rendezték meg először Székelyudvarhelyen, Erdélyben. Latin neve magyarul székelyt jelent.

Fiatal együttesek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra, mint például az Amerikában is bemutatkozott Metropol együttes, amely tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját.

Sajnos a fesztivált 1973-ban betiltották. Bár a kilencvenes években volt egy próbálkozás a városvezetés részéről, csak 2018-ban sikerült a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnak ismét életre kelteni, egyúttal ismételten lehetőséget teremtve, a zenekarok hazai bemutatkozásának.

Közérdekű hirdetés

Szakmai zsűri előtt három-három saját szerzeménnyel mutatkozhattak be az együttesek, zenekarok.

A nyertesek nagy fesztiválok fellépési lehetőségét és pénzjutalmat is bezsebelhettek.

A részletekről Lőrincz Ildikó, a Hagyományőrzési Forrásközpont program szervezője beszélt telefonos interjú keretén belül a Bocskai Rádiónak.

Siculus Facebook oldala.

Észrevétlenül vált életcélommá igaz-magyar közösségek felkutatása, megismerése, majd bemutatása. Erdélybe születve, életem első tizennyolc évét kisebbségi magyarként élve kaptam útravalót a nehéz feladathoz. A nagy székely-magyar vándor, Kőrösi Csoma Sándor fogta a kezem ezen az úton, hiszen neve mindegyre figyelmeztetésül bukkant fel életemben. Az elmúlt tizenegy évem a szórványmagyarságban, illetve diaszpórában élő magyar közösségek segítésével, hétköznapjainak, hitéletének bemutatásával telt. Tettem ezt televíziós szerkesztő-műsorvezetőként és ezt szándékozom folytatni a clevelandi Bocskai Rádiónál is a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.