Az Északkelet Ohiao-i Magyar Kulturális Központ negyedik alkalommal rendezte meg a gulyásfőző versenyét. Rengeteg amerikai és magyar résztvevőt vonzó program rendkívül változatos gasztronómiai finomságokkal, kulturális élményekkel és jó hangulattal kedveskedett a vendégeknek.

A rendezvényre 2022. szeptember 9-én kerül sor, Cleveland külvárosában a székelykapuval díszített bejáratú Magyar Központban. Bár a rendezvény egy órakor kezdődött, a versenyzők elmondása alapján többen már egy nappal korábban elkezdték a finom gulyáslevesek készítését. 12 versenyző mérte össze gulyásfőző képességeit, akiket a közönség és három professzionális kóstoló is értékelt. Az „ízszakértők” Richard Sarosy, Joe Friedrich, Louis Esztergael voltak és döntésük alapján negyed négykor a következő nyerteseket hirdették ki:

   • 6. számmal Harmatos Gábor nyert,
   • 13-as számmal George Pogány a második helyezést ért el,
   • 4.-es sorszámmal Kopárdi Alpár lett a bronzérmes.

A közönség a belépéskor kapott értékelőlapot adhatta le szavazatait. A gulyáslevesekből a későn érkezők már nem kóstolhatták meg az összes versenyzőjét, de senki nem maradt finomság nélkül.

   • Bandi Gyöngyi nyerte a közönségszavazást,
   • Molnár Gábor palóc gulyáslevesével második,
   • Simon Benedek Zsuzsa pedig a dobogó harmadik fokára ért fel.

A versenyzők nem csak az ételeikre figyeltek oda, de asztalaik rendkívül szép dekorációja miatt a látogatók páratlan vizuális élményben is részesültek. Többen saját házikenyerükkel vagy saját termesztésű paprikával kínálták főztjüket. Az eredményhirdetést követően tombolasorsolásra került sor, ahol gazdára talált egy gallon juharsziruptól kezdve táskán át italcsomagokig több értékes ajándék. A nap végén a fiatal cserkészek megérkezését követően közös népi táncolás zárta a rendezvényt.

Nagyszerű élmény volt tapasztalni, hogy nem csak magyarok, de amerikaiak is nyitottak voltak a rendezvényre. Szemmel látható, hogy a magyar gasztronómia közismert fogásaira van fogadókézség szerte a világban és egy-egy ilyen rendezvényen az ételeken túl a zene, tánc, tárgyi kultúra is közelebb kerülhet az érdeklődőkhöz. Bízzunk benne, hogy a jövőben több látogatóval, még több versenyzővel, de legalább hasonlóan jó hangulattal kerül megrendezésre a rendezvény.

Máté Zsolt

a szerző az Első Magyar Református Egyház KCSP ösztöndíjasa.

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.