A legtöbb érmet tavaly szerezték magyar fiatalok a nemzetközi tudományos diákolimpiák történetében – mondta Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára. Az államtitkár a 2023-as nemzetközi tudományos diákolimpiákon sikeresen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket. Maruzsa Zoltán elmondta:

a fiatalok tavaly 36 diákolimpiai érmet szereztek, ebből négy arany-, 14 ezüst- és 17 bronzérem volt, valamint csapatban is bronzérmesek lettek.

Emellett a nemzetközi tanulmányi versenyekről további 11 érmet hoztak el a kiemelkedő tudású magyar fiatalok.

Az államtitkár hangsúlyozta: a köznevelési államtitkárság kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, emellett a Nemzeti Tehetség Programon keresztül 2023-ban négymilliárd forinttal támogatták a tudományos versenyeken, diákolimpiákon való részvételt, azok megrendezését. Maruzsa Zoltán szerint a diákok eredménye azt mutatja, ez jó befektetés.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az államtitkár hangsúlyozta: a diákok méltóképpen képviselték iskolájukat, lakóhelyüket és Magyarországot a rangos nemzetközi mezőnyben, és reményét fejezte ki, hogy a sikerük tovább növeli választott tudományáguk iránti érdeklődésüket. Úgy vélte, a diákok birtokában lévő tudás az egyéni érvényesülés kulcsa lehet, de egyben olyan erőforrás is, amivel az egyéni érvényesülésen túl a szűkebb és tágabb környezetük gazdagodhat.

Maruzsa Zoltán szerint kiemelt elismerés illeti a csapatvezetőket, felkészítőket és támogatókat,

akiknek köszönhető a tudás iránti igény felkeltése, az egymásra épülő ismeretek rendszerbe foglalása, átadása, az abban való tudományos elmélyülés. Az államtitkár megköszönte nekik a tehetségek felfedezését, érvényesülésük elősegítését.

A díjazott fiatalok a biológiai, csillagászati és asztrofizikai, filozófiai, fizikai, földrajzi, informatikai, kémiai, matematikai és nyelvészeti diákolimpiákon és tudományos versenyeken vettek részt.

(Magyar Nemzet / MTI )

Borítókép: A nemzetközi megméretésen a magyar tanulók az élvonalban szerepeltek. Fotó: IBO

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.