A Ferencváros huszonötödször, vagy a Paks először? Ez volt a legfontosabb kérdés a labdarúgó Magyar Kupa döntője előtt. Nos, a kérdésre nem kaptunk választ a rendes játékidő leteltével, ugyanis Vécsei kiállítása után hiába játszott sokáig emberhátrányban a Paks, mert kapusuk, Szappanos Péter emberfeletti teljesítményt nyújtott, büntetőt is hárított, ráadásul az atomvárosiak olyan remekül megszervezték a védekezésüket, amit a Fradi emberelőnyben, majd Abena kiállítása után egyenlő létszámnál sem tudott feltörni. A hosszabbításban aztán jött a slusszpoén, Papp Kristóf szöglet utáni fejes góljával, illetve Haraszti Zsolt utolsó pillanatban szerzett találatával a Paks története során először megnyerte a Magyar Kupát!

Nem csupán a helyszín – a gyönyörű Puskás Aréna –, de a rekord létszámú közönség – 52 ezer néző – is ünnepélyessé tette a gyakorta mostohagyerek-jellegű Magyar Kupa-sorozat mai fináléját. Az is adott némi pikantériát a mérkőzésnek, hogy a bajnokság során ugyanez a két csapat vívott sokáig harcot az első helyért, s bár a Fradi végül érvényre juttatta a papírformát és megnyerte a pontvadászatot, Bognár György kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató alakulata is minden dicséretet megérdemel. Az is különlegessé tette a döntőt, hogy mindkét oldalon volt a kezdőben olyan játékos (Varga Barnabás, illetve Vécsei Bálint személyében), aki nemrég még a mai ellenfélnél futballozott.

Kezdőcsapatok

Első félidő

Rögtön egy nagy Fradi-lehetőséggel indult a mérkőzés, Marquinhos labdaszerzése után Abu Fani durrantott mellé a második percben. Három perccel később Traoré veszélyeztetett, Szappanos azonban a helyén volt. Nem sokkal ezután két perc alatt két Traoré kiugrást is láthattunk, igaz, hiába is lőtt volna gólt a szélső, mindkétszer lesen volt.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az mindenesetre szembetűnő volt, hogy a Fradi nem tapogatózó játékkal indított, hanem láthatóan hamar döntésre akarta vinni a dolgokat. Az első negyedóra végén Marquinhos kapott álompasszt Botkától, a cselt is kitűnően megcsinálta, ám aztán elcsúszva, estében fölé lőtt. A 17. percben Kinyik kapott sárga lapot Marquinhos felvágásáért. Az első percek nagy Fradi-fölénye alábbhagyott, a Paks kiszabadult a szorításból és kiegyenlített lett a játék. A 29. percben Könyves került lövőhelyzetbe és bő húsz méterről leadott löketét Varga Ádámnak kellett fölé tenyerelnie. A 32. percben Civic szöglete után Szabó János kézzel ért a labdához a büntetőterületen belül. Berke Balázs játékvezető megnézte az esetet a videón, majd befújta a tizenegyest. A labda mögé Varga Barnabás állt, akinek bal sarokra tartó lövését Szappanos nagy bravúrral kiütötte. A szöglet után újabb nagy védést láthattunk a paksi hálóőrtől, ezúttal egy erős fejest tenyerelt ki.

A játék nagyon felpörgött, mert előbb Könyves nagyszerű ívelt lövését kellett hatalmasat vetődve kiütnie Varga Ádámnak, majd az ellentámadásból Traoré lépett ki, Vécsei buktatta, s mivel Traoré már csak a kapussal állt volna szembe, Berke játékvezető azonnali piros lappal kiállította az ex-ferencvárosit. Megfogyatkozott tehát a Paks, ami tovább növelte a Fradi győzelmi esélyeit. Marquinhos szabadrúgása levágódott a sorfalról, a szögletből pedig már nem alakult ki lehetőség. Könyves és Abena összetűzése egy-egy sárga lapot még hozott, de gól nem született, ennek ellenére igazi kupahangulatot hozott az első játékrész.

Második félidő

A folytatásra a kiállítás miatt kényszerűségből változtatott Bognár György: az egyébként nagyszerűen játszó Könyves helyére Balogh Balázst hozta be, a középpálya megerősítésére. A paksi tréner ezen húzása bevált, mert a játék teljesen kiegyenlített maradt, nem érződött a Ferencváros emberelőnye a mérkőzés képén. Lépéskényszerbe is került Dejan Sztankovics, aki csakhamar kettőt is cserélt: előbb Ben Romdan helyére küldte fel Kodrót a szerb mester, majd a megsérülő Maiga helyett állította be Loncsart. A játék képe a cserék után sem változott, a Fradi továbbra sem tudta érvényre juttatni emberelőnyét. A 72. percben nagy ováció közepette lépett pályára a korábbi többszörös ferencvárosi gólkirály, Böde Dániel, akit paksi létére a Fradi-tábor is vastapssal köszöntött. Három perccel később Böde révén egyenlő lett a két csapat létszáma, mert miután meglódult, a már sárga lapos Abena lerántotta, ezért Berke – második sárga lappal – őt is idő előtt zuhanyozni küldte.

A piros lapot követően Dejan Sztankovics szinte azonnal reagált, a 82. percben kettős cserét eszközölt: lejött Varga Barnabás és Marquinhos, helyükön Lisztes és Zachariassen folytatta a játékot. Cserélt Bognár György is újra: Szabó Bálint érkezett, Windeckert váltotta. A 87. percben Traoré ugrott ki, azonban hiába került nagy helyzetbe, hosszan szöktette magát, ami elég volt ahhoz, hogy a jól kilépő Szappanos védeni tudjon. A rendes játékidő utolsó percében Zachariassen ugyan betalált, de lesről. A hosszabbítás első percében Botka kapott sárga lapot, miután buktatta Szabó Bálintot. A rendes játékidő nem hozott döntést, így következett a kétszer tizenöt perces ráadás.

Hosszabbítás

Cserélt a Fradi a ráadásra, Civic helyére Ramírez érkezett. Hatalmas Kodro-helyzettel indult a ráadás, de hajszállal lemaradt Zachariassen beadásáról a bosnyák ék, így nem lett Fradi-vezetés. Lett viszont paksi, ugyanis egy szögletet követően Papp Kristóf közelről, védhetetlenül fejelt a léc alá (0–1). Kiválóan játszott a Paks, Szappanos elképesztő kapusteljesítményét remekül megszervezett védekezés spékelte meg, miközben Szabó Bálint és Böde Dániel jóvoltából minden tolnai kontra magában hordozta a veszélyt. A hosszabbítás első részének végén a csereként beállt Lisztest lehozta Sztankovics, helyére Szevikjan állt be. Az utolsó negyedórában próbálkozott a Fradi, nyomott a bajnok, de érdemi helyzete nem volt, amikor pedig mégis eljutott a kapuig, az egész meccsen káprázatosan védő Szappanos hárítani tudott. Az utolsó utáni percben egy Fradi-szöglet után a két utolsó paksi csere összehozta a második paksi gólt: Mezei remekül indította Harasztit, aki az üresen tátongó kapuba ívelt (0–2).

(Pesti Srácok)

Borítókép: A paksi Szappanos Péter kapus (k) véd egy lövést a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntõjében, a Paksi FC – Ferencvárosi TC mérkõzésen a Puskás Arénában 2024. május 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.