Nekro

Mély fájdalommal tudatjuk Szabados László Miklós 58 éves korában átadta a lelkét a Teremtőjének szombat reggel január 16-án. Gyászolják felesége doktor Bakos Ildikó és a két drága gyermeke László Gyula és Zsuzsanna Alexandra, Édesapja doktor Szabados László és családja és a magyarországi Szabados és Gyenes család. Béke poraira!

Gyászmise: László Szabados – Memorial service Thursday, February 11, 2016 4-8 p.m. Corrigan-Craciun Funeral Home 20820 Lorain Rd, Fairview Park, OH 44126

Funeral mass: Saturday, February 13, 2016 3:00 PM West Side Hungarian Reformed Church 15300 Puritas Ave., Cleveland, OH 44135 Memorial dinner to follow mass.

Szabados László Miklós

SzabadosLaci1958 január 19-én Budapesten született, szülei Gyenes Judit és Dr. Szabados László. Édesanyja az Országos Takarék Pénztárnál (OTP) dolgozott, édesapja ledoktorált mint közgazdász, és a LAMPART Zománc Ipari Műveknél dolgozott. Református családban nőtt fel. Korán 16-éves korában elvesztette édesanyját. A Gergely utcába laktak, nyolcadik (VIII-ik) kerületben. Itt járt általános iskolába. A Fürst Sándor gimnáziumba érettségizett 1977-ben. Már ekkor nagyon jó humor érzéke volt: az iskolába kötelezővé tették a köpeny használatát, azonban a színére nem adtak utasítást. Így Laci fehér tanári köpenyben jelent meg az iskolában és az órák közti szünetben a cigiző fiúkat ijesztgette!

Ez után elvégezte a két eves, “középiskolát végzettek szakmunkásképző tanfolyamát”, mint repülőgép szerelő. Már akkortól Édesapja fekete-gyémántnak becézte, mivel rajta kívül a családból több református pap, ügyvéd és mérnök származik. Ő maga nem végzett egyetemet, főiskolát azonban a történelem és politika iránt-való érdeklődéséből fakadva, bölcs és reális ember volt. Első munkája a Malév repülőtársaságnál volt, mint repülőgép szerelő. Majd a BKV-nál, mint autóbusz vezető dolgozott.

Gyerekkorába a nyári szünidőt Ráckevén töltötte ahol anyai ágon a Gyenes család rokonsága élt. A három Molnár dédnagynéni szeretetébe nőtt fel. Még kis srác korukban szoros barátság alakult ki Englert Gáborral és Szántó Tiborral. Együtt nyaraltak, motoroztak, autót szereltek, és felépítették a Szabados nyaralót Ráckevén, ahova mindig vissza járt később még a családjával is. Itt tartotta a nyári baráti találkozókat, kedvenc helyén a Balabán félszigeti Duna-parton. Jelenleg is itt él édesapja aki 90 éves, a második feleségével, Bözse mamával (Szabadosné Odry Erzsébet) és unokájával, Grátzer Tamással.

Február 1981-be a legjobb barátjával, Gáborral, BRD-be, az akkori Nyugat-Németorszagba menekült a katonai behívás elöl. Németországban maradt kilenc hónapig, amíg 1981 november 13-án, az USA befogadta mint politikai menekültet. A néhai Gráber Pista és családja sponzorálta. A Gráber metal Works-nál dolgozott mint hegesztő szakmunkás. Azt követően Affiliated Metálnál dolgozott szintén mint hegesztő. Szárnyaik alá vették a Gráber, Földesi, Szentei, Csikesz és Nagy Árpád családok. Évekig a Nád-dal (Csikesz Jóskával) egy lakásban éltek. Itt tartották cserkészet utáni bulikat az ifjú cserkész vezetők.

Kulin Mikiéknél tartott partyn, Gráber Judit mutatta be Ildikónak 1981 decemberében. Mindkettőjük szerint, “szerelem első látásra” volt. Ildikó fogorvosi egyetem évei alatt, édesapja (A Gyula) megtiltotta az udvarlást. A szerelem lángja nem aludt ki és 1988 szilveszter estén megkérte Ildikó kezét. Mesebeli esküvőjük 1988, június 25-én volt, ekkor Clevelandben 104-105 Fahrenheit volt a csúcs hőmérséklet. Floridai nászútjuk után, László, Laki Jánosnak dolgozott és ott tanulta ki a padlós szakmát. Nagy Attilával mint társak dolgoztak együtt, majd elindította önálló vállalkozását, a European Floors-t. 25 éven keresztül dolgozott ebben a szakmában.

1988-ban Cleveland Westpark negyedében vették első házukat. Öt év után Olmsted Fallsba költöztek. Az Istennek ajándékai és a legszebb csodái, Lacika 1996-ban és Zsuzsika 1998-ban itt születtek. 2002-ig éltek itt, majd Columbia Station-be költöztek.

Lászlónak nagy szerelme és hobbija volt a hajózás és a pecázás a gyerekek születéséig. Az őz és a fácán vadászat lett a téli hobbija és az elejtett vadakból, nagyon finomakat főzött. A gyerekei és a barátai kedvence volt a híres pacal pörköltje. Másik nagy szerelme volt az autó gyűjtés és szerelés. A kedvenc amerikai autóit Európába szállította az ottani nyaralásuk élvezetére. A német és olasz dízel autókat pedig haza hozta itteni munka autóknak.

A családdal rendszeresen jártak le Floridába ahol homokvárat építettek és búvárkodott a gyerekekkel. A család és a barátok: Bajusz, Csikesz, Szathmary-Tapolyai, együtt síeltek a csodálatos Olimpiai városban, Park City, Utah-ban. A Floridai és Utah nyaraláson kívül, München és “Rio de Ráckeve” voltak a kedvenc nyaraló helyei.

Az utolsó közös nyaralásukon, 2009 nyarán a Ráckevei Duna-parton panaszkodott hogy fáj a nyelve. Amikor Ildikó megvizsgálta, megrémülten állapította meg a nyelv rákot. Novemberbe került sor a 12 órás nyelvrák műtétre! Amit követett a kemoterápia és a DURVA sugárkezelés (a mi tönkre tette a tüdőt)! 2013-ba volt a legnehezebb műtétje, az állkapocs transzplantáció, mivel osteo-rádio-necrosis az-az, állkapocs csont elhalás alakult ki.

Betegségéből felépült és 2014-ben el kezdett kamionozni a TransAm Truckingnál. Másfél év után újra legyengült és 2015 júliusában otthagyta a kamion vállalatot az Ildikó és a ifj. Czirják Béla könyörgésére. Bélát fiaként tekintette, a vállalkozásába bevonta, szponzorálta és átadta a padlózás mesterségét. A tüdőfibrosis teljesen legyengítette szervezetét és december 28-án ismét kórházba került. A Cleveland Clinic-nél szenvedett, majd Fairview Hospitalhoz transzferáltak. 2016, január 16-án adta vissza a lelkét az Úrnak.

A viccei, a jó humora, a politikai beállítottsága, a világról alkotott véleménye mind hiányozni fognak. A család iránti szeretete, a gondoskodása és a figyelmessége fog a legjobban hiányozni!

Nyugodj békében László!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.