Az egyházi törvényalkotás konszolidációját és a hit hatékony tanítását tartja legfontosabb feladatának a Magyarországi Református Egyház Zsinatának újonnan megválasztott lelkészi elnöke. Szabó István az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy további egyeztetések szükségesek az állam és az egyház viszonyáról, és olyan jogszabályi környezetet kell létrehozni, ami megalapozza a kölcsönös bizalmat.

Szabó-István
Szabó István

 

A lelkészi elnök szerint szükség van az elmúlt 25 év gyors tempójú egyházi törvényalkotásának konszolidációjára.

“1990-ben kiléphettünk a templom falai közül a világba. Elkezdődött az egyházi intézmények újjáépítése, a tájékozódás, hogyan tudunk a magyar társadalomban mint egyház – nem mint egyesület vagy érdekes emberek klubja – megjelenni. Ez nagyon sok feladatot rótt a zsinatra, különösen az intézmények törvényi hátterének megalkotásában. Ez egy nagy rohanás volt. Közben a törvényi feltételek is folyamatosan változtak, különösen onnan, hogy Magyarország belépett az Európai Unióba” – mondta el Szabó István.

“Talán eljött az ideje annak, hogy a megalkotott törvényeket megszűrjük, átnézzük, a fölösleges szabályokat kitegyük, a meglévőket hatékonyabbá tegyük, hogy jobban működjön minden. A mi egyházunkban a törvények alapvetően segítő szerepűek. Általában azt tudjuk, hogy a kétszer kettő az négy, de, hogy ez mindig négy legyen, ahhoz kellenek törvények, tehát ez az egyik nagy feladat” – hangsúlyozta a református egyházi zsinat vezetője.

Szabó István a református egyház fontos feladataként határozta meg a hit üzenetének korszerű, hatékony és széles körű továbbítását is.

“Folyamatosan keressük – ez mindig is az egyház küldetéséhez tartozott, ez ötszáz vagy akár kétezer éves feladat -, hogyan tudjuk a mai embert a saját üzenetünkkel megszólítani, megragadni. Ennek is két szála van: azokat, akik az egyházhoz tartoznak, buzgó hívő vallásgyakorló emberek és azokat is, akik csak úgy vannak, de azt gondoljuk róluk, hogy az Evangélium üzenete rájuk is érvényes. Ez nem annyira törvényalkotó munka, ezt mi tanításnak nevezzük; hogyan tudjuk az örök igazságokat, az egyetemes üzenetet, az örök érvényű isteni szeretetet a mai ember számára érthető, fölfogható módon megfogalmazni” – jelezte Szabó István.

A lelkészi elnök azt szeretné, ha a református egyház egységes képet tudna mutatni a több mint 1200 magyarországi gyülekezetében és az általa működtetett intézményekben, illetve missziókban is.

Szabó István szerint további egyeztetések szükségesek az állam és az egyház viszonyáról, és olyan jogszabályi környezetet kell létrehozni, ami megalapozza a kölcsönös bizalmat. Állami támogatás nélkül nem lehet fenntartani az egyházi intézményeket – jelentette ki a Magyarországi Református Egyház Zsinatának újonnan megválasztott lelkészi elnöke.

“Billeg még a dolog, illetve a mérleghinta még igen erőteljesen mozog és hol ezen, hol a másik oldalon csapódik a földhöz. Sok tárgyalást kell még lefolytatni, hiszen az állami jogszabályi környezet is folyamatosan változik, nem miattunk és nem is a mi kárunkra vagy előnyünkre, így alakult ez az Európai Unióban. Bizonyos területeken az elmúlt 25 évben kisebb döccenőktől eltekintve nagy viták nem voltak, van egy köztársadalmi, közpolitikai konszenzus. Néhány területen súlyos viták voltak, ütközések és drámák is” – jelezte a lelkészi elnök.

“Azt várom a következő néhány esztendőtől, hogy megalapozott, jó szellemben véghezvitt tárgyalásokon sikerül közösen egy olyan jogszabályi környezetet, feltételegyüttest teremteni, hogy sem az állam nem fog ránk gyanakodni, hogy az egyház már megint akar valamit presztízsből, sem az egyházak nem fognak gyanakodni, hogy már megint azt kaptuk meg feladatátvállalásként, amivel már az állam nem boldogul. Látom az alagút végét, de mivel rövidlátó vagyok, azt nem tudom megítélni, hogy az milyen messze van” – fogalmazott Szabó István.”Önállóságpárti vagyok én is, jó lenne, ha önállóan tudnánk működni. Jelenleg nem állami szerepvállalásról van szó, hanem fordítva: az egyház vállal szerepet olyan intézmények működtetésében, fenntartásában, amely minden logika szerint az állampolgárok adóiból állami vállalással történik. Ebből kapunk egy részt, megtárgyaljuk, bizonyos feladatokat átveszünk, nagyon szigorú állami kritériumok szerint ellátjuk és megpróbáljuk hozzátenni szellemiségben, magatartásban, munkaetikában, szemléletmódban a keresztyén pluszt. Jó lenne, ha elmondhatnánk, hogy ezeket az intézményeket az egyház kizárólag maga tartja fent, de azt hiszem, ez az illúziók világába tartozik; állami normatívák nélkül ezeket nem lehet fenntartani” – mutatott rá a Magyarországi Református Egyház Zsinatának újonnan megválasztott lelkészi elnöke.

Forrás: inforadio.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.