Elkötelezettek vagyunk a megkezdett haderőfejlesztési programunk folytatása mellett – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Pozsonyban azon a sajtótájékoztatón, amelyet szlovák hivatali partnerével, Jaroslav Nad védelmi miniszterrel lezajlott kétoldalú találkozója után közösen tartottak hétfőn.

A bilaterális találkozón – amely az első ilyen volt a két miniszter között – a kétoldalú kapcsolatok áttekintése, a két ország hadseregeinek fejlesztése, a jelenlegi és jövőbeni együttműködési lehetőségek, az ukrajnai háború, illetve a Nyugat-Balkán helyzete került terítékre.

Ha két ország lehet egymáshoz közel – mind történelmileg, földrajzilag, mind geostratégiai érdekek szempontjából -, akkor Szlovákia és Magyarország az, és eszerint is dolgozunk együtt”

– jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

ReklámTas J Nadas, Esq

A miniszter nagyon fontosnak nevezte a mostani kétoldalú találkozót, elmondta: Magyarország és Szlovákia is a V4-es csoport, az EU és a NATO tagja, s eszerint végzi a dolgát, és mindkét ország elkötelezett a NATO keleti szárnyának megerősítése mellett. A magyar honvédelmi tárca vezetője rámutatott:

mindkét ország hadserege komoly fejlesztési úton halad, ezt a magyar hadsereg évekkel ezelőtt kezdte, és folytatja tovább.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette, az előállt globális nehézségek ellenére is elkötelezettek a megkezdett haderőfejlesztési program mellett, és a következő években meg fogják vizsgálni az együttműködés lehetőségeit is ezen a területen.

Úgy fogalmazott, Magyarország a védelmi kiadások terén jövőre eléri a két százalékot, amire úgy tekintenek, mint egy alapszint, aminek tovább kell nőnie. A magyar miniszter elmondta: a találkozón röviden áttekintették a szomszédos Ukrajnában dúló háború kérdését is,

Egyetértettünk abban, hogy – ha ennek elérése módjában különbözik is az álláspontunk – mindketten azt szeretnénk, hogy minél hamarabb a béke álljon újra elő, és a háború megszűnjön”

– mondta a tárcavezető.

A Nyugat-Balkán helyzete kapcsán rámutatott: mindkét ország elkötelezetten figyeli az ottani eseményeket, és érdekelt a régió stabilitásának fenntartásában, mind a bosznia-hercegovinai, mind pedig a koszovói helyzet tekintetében.

Jaroslav Nad köszönetet mondott a két ország közötti baráti kapcsolatokért, és kiemelte a kitűnő védelmi együttműködést, amelyet példaértékűnek nevezett. Elmondta: a találkozón a fennálló együttműködésekről és ezek további bővítéseinek terveiről is szó volt, köztük a két ország hadseregének modernizációs folyamata tekintetében. Elmondta: a megbeszélésen szó volt az ukrajnai helyzetről is, amelynek kapcsán örömének adott hangot afelett, hogy egyetértés volt közöttük abban: a konfliktust minél hamarabb rendezni kell.

(Mandiner /MTI)

Nyitókép: MTI/Filep István

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.