Aradvári László, Magyarország Chicagói Főkonzulátusának közösségi diplomatája január elején kezdte meg kiküldetését az Egyesült Államokban. Arra kértük, mutatkozzon be a rádióhallgatóknak, meséljen arról, honnan indult az útja, és új pozíciója révén milyen teendők kötik le most a figyelmét, idejét.

YouTube player

A diplomata a Balaton fővárosának is nevezett Keszthelyen látta meg a napvilágot, és ugyancsak szülővárosában végezte el általános, közép- és felsőfokú tanulmányait. Később Budapestre vezetett az útja, ahol külkereskedelmet és sportdiplomáciát tanult. Keszthelytől sem szakadt el, a város polgármesteri kabinetében helyezkedett el. A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjával két turnuson át Chicagóban, majd egy évig Dallasban és Houstonban munkálkodott. A KCSP-s évek során adódott a lehetőség, hogy a Külügyminisztérium állományában mint közösségi diplomata és konzul folytassa pályafutását.

Mintegy 11 magyar közösségi diplomata van jelenleg a világon. Feladataikat nagy vonalakban két részre érdemes osztani: az első az adott konzuli kerülethez tartozó magyar szervezetekkel való kapcsolattartás, rendezvényeken való megjelenés. A másik részét pedig a klasszikus konzuli teendők teszik ki: útlevél-, vízumügyek, állampolgársággal kapcsolatos dokumentáció, magyar állampolgárok érdekképviselete, érdekvédelme, a bajba jutott állampolgárok segítése. Számomra mindig is természetes dolog volt a hazámat képviselniaz egykori néptáncos beleszületett a haza és a kultúra tiszteletébe. Hat eseménydús és eredményes évet töltött el a Magyar Nemzeti Táncegyüttes koncertmenedzsereként. Eszköztárához képest mindig is fontosnak tartotta segíteni a nemzete ügyeit. Könnyű dolga lehetne Chicagóban, mert az ösztöndíjas évei alatt volt lehetősége mélyebben megismerni a magyar szervezeteket, azok működését, ám a közösségi diplomata státuszra mégis kihívásként tekint. Ez egy megtisztelő feladat, azon vagyok, hogy a tudásom legjavát nyújtsam – fogalmazott Aradvári László és hozzátette, a lehető leghamarabb szeretné megragadni az alkalmat, hogy Clevelandbe látogasson.

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

ReklámTas J Nadas, Esq

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.