A kínai hadsereg gyakorlatot tartott Tajvan körül, hogy figyelmeztetést küldjön az Egyesült Államoknak – számolt be a CGTN angol nyelvű, kínai állami hírcsatorna a hadsereg közleményére hivatkozva szerdán, miután Peking tiltakozását fejezte ki Joe Biden amerikai elnök Tajvannal kapcsolatos minapi kijelentései ellen.

A CGTN a kínai hadsereg keleti hadtestparancsnokságának szóvivőjét idézve jelentette, hogy a légi és vízi hadgyakorlat szándékos figyelmeztetés volt Washington számára a tajvani függetlenségi erők támogatásáért. A szóvivő hangsúlyozta: Tajvan Kína része, a kínai hadsereg keleti hadtestparancsnoksága pedig elkötelezett a nemzeti szuverenitás, valamint a regionális béke és stabilitás védelme mellett.

USA kész katonailag is beavatkozni

Joe Biden hétfőn, Kisida Fumio japán miniszterelnökkel Tokióban folytatott találkozója után egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

Tas J Nadas, Esq
Tajvan megszállása esetén az Egyesült Államok katonailag is kész lenne beavatkozni.

Közölte: Washington elfogadja az egy Kína politikáját, de nem lenne helyénvaló, ha Peking ezt erő alkalmazásával próbálná érvényesíteni. Később mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok nem változtatott Tajvannal kapcsolatos politikáján.

Katonai szállítmányok Tajvannak

Az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem ápol a Kína által saját területe részének tekintett szigettel, ám törvény kötelezi, hogy ellássa Tajvant a védelme biztosításához szükséges fegyverekkel. Biden hivatalba lépése óta az amerikai kormány három jelentős katonai szállítmányt hagyott jóvá Tajvannak.

Tavaly augusztusban negyven 155 milliméteres önjáró löveg eladását, februárban százmillió dollár, áprilisban pedig kilencvenötmillió dollár értékű fegyvereladást hagytak jóvá. A kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn Kína jelentős elégedetlenségét és határozott tiltakozását tolmácsolta Biden szavait illetően, és határozott lépéseket helyezett kilátásba az ország szuverenitásának és biztonsági érdekeinek védelmében.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.