A Szent István-díj kuratóriuma az idei Szent István-díjat a 70 éves Csemadoknak, a Szlovákiai Magyarok Kulturális és Közművelődési Szövetségének ítélte oda. A díj átadására október 19-én ünnepélyes keretek között az esztergomi Vármúzeum lovagtermében került sor. A díjat Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke vette át, a laudációt Duray Miklós, a SZAKC elnöke tartotta.

A méltató tartalmas visszatekintésében vázolta a Csemadok történelmét, hangsúlyozva, hogy a szövetség évtizedeken át a felvidéki magyarság egyedüli megtartó ereje volt, valamint hogy a magyar iskolák is a Csemadok hathatós segítségével indultak újra.

A díjat Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke vette át Bihari Antal alapítótól és Süli János tárca nélküli minisztertől. Az elnök köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy ez a díj azokat a felvidéki magyarokat illeti meg, akik rendszertől és széljárástól függetlenül mindig hűségesen szolgálták a magyarságot és a közösséget. Napjainkban a Csemadok tagsága örömteli módon újra növekszik, s mint mondta, ez az elismerés további erőt ad ahhoz, hogy szülőföldünkön magyarok maradjunk.

(Felvidék)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.