A külügyminiszter szerint a keleti együttműködés elvágása munkahelyek millióit veszélyeztetné Európában.

Még mélyebb gazdasági krízis lesz, ha ideológiai indíttatásból elvágják a kereskedelmi együttműködést az Európai Unió és Kína között, ezért továbbra is kulcsfontosságú a kölcsönösen előnyös, pragmatikus kapcsolat fenntartása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Párizsban.

A tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) vezető Mathias Cormann-nal folytatott egyeztetését követően hangsúlyozta: alapvetően azon fog múlni, hogy Európa ki tud-e evickélni a mostani, rendkívüli kihívásokkal teli időszakból, hogy

ReklámTas J Nadas, Esq

a döntéshozók ideológiai megközelítés helyett képesek lesznek-e a józan ész talaján állva cselekedni.

Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy az OECD és főtitkára azon kevés szervezet és vezető között van a világon, amelyek és akik nem ideológiák foglyai, hanem két lábbal a földön állva, racionális, reális, józan észre alapuló gazdaságpolitikát folytatnak.

Bajba kerülhet az európai gazdaság

Rámutatott, hogy a válságból való kilábalás nagymértékben azon fog múlni, hogy sikeres lesz-e az az ideologikus megközelítés, amely a gazdasági együttműködés elvágására irányul az EU és Kína között. „Hogyha a gazdasági-kereskedelmi együttműködést ideológiák miatt a nyugat-európaiak vagy akár az amerikaiak kezdeményezésére elvágják, akkor az európai gazdaság még nagyobb bajba fog kerülni, és nemhogy nem fog tudni kijutni a gazdasági válságból, hanem még mélyebb recesszióba fog kerülni.

Európa elemi érdeke, hogy az elkövetkező időszakban is pragmatikus, mindkét fél számára hasznot hozó gazdasági együttműködést tudjon fenntartani Kínával”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezt világosan mutatja Magyarország példája is, hazánk ugyanis lényeges találkozási pontja a német autóiparnak és a kínai elektromos akkumulátorgyártóknak, márpedig az EU politikai döntése nyomán 2035-től kizárólag elektromos járműveket lehet forgalmazni a kontinensen, és ehhez megfelelő mennyiségű akkumulátorra van szükség.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.