A kínai és az orosz vakcinákkal kapcsolatos beszerzések állapotáról adott tájékoztatást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Beszámolóját a tárgyalásokról és a várható menetrendről a Facebook-oldalán is megosztotta.

A videóban a tárcavezető a kínai oltóanyaggal kapcsolatban elmondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársai a múlt hét végén a helyszínen vizsgálódtak,

eredményeikről pozitívan nyilatkoztak.

Az orosz vakcinával kapcsolatban ugyancsak arról számolt be, hogy az OGYÉI szakemberei már Oroszországban vannak. A tervek szerint:

  • ma elutaznak a Moszkvától 120 kilométerre fekvő gyárba,
  • holnap megtekintik az előállítási folyamatot,
  • csütörtökön elmennek abba az intézetbe, ahol az oltások hatósági engedélyezése zajlik,
  • ezután tudják meghozni döntésüket arról, hogy kiadják-e az engedélyt a Szputnyik V vakcinára.

Szijjártó Péter pénteken maga is Moszkvába utazik, ahol a gázellátás mellett természetesen a vakcina kérdése is napirendre kerül majd.

– Én csak akkor fogok tudni megállapodni, akkor tudunk szerződéseket kötni, ha az OGYÉI kiadja az engedélyt az alternatív forrásból származó oltóanyagok magyarországi használatára

– húzta alá a miniszter.

– Azt tudom mondani, hogy politikailag, diplomáciailag, külpolitikailag amit meg lehetett tenni, mindent megtettünk annak érdekében, hogy legyen több, gyorsabb és biztonságos oltóanyag Magyarországon – összegzett.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.