Európa akkor tud erős lenni, hogyha vissza tudjuk adni az európai emberek biztonságát – erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt az “Európa jövője” nemzetközi konferencia megnyitó ünnepségén. Szijjártó Péter szerint, meg kell védeni az országot és egész Európát, ugyanis a brüsszeli migrációs politika és a nyugat-európai integrációs törekvések egy része is kudarcot vallott. Az eseményen felszólalt Frank Füredi szociológus is, aki szerint nem érdemes magyarnak lenni, ha nem merünk harcolni.

Budapest, 2018. május 23.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitóelõadást tart az Európa jövõje címmel megrendezett kétnapos nemzetközi konferencián a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. A tanácskozást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte.
MTI Fotó: Soós Lajos

Közép-Európa amint lehetőséget kapott kinyilvánította az európai családhoz való tartozását – fogalmazott köszöntő beszédében Varju Krisztina. A miniszteri biztos hozzátette: 1991 februárjában Václav Havel csehszlovák államfő, Antall József magyar miniszterelnök és Lech Wałęsa lengyel államfő a visegrádi csoport alapító nyilatkozatában hitet tett az Európa politikai, gazdasági, biztonsági és jogi rendszerébe való teljes körű bekapcsolódás mellett. Ezen alapvető célkitűzések mentén a visegrádi csoport eddigi 27 éves története során sikerrel járult hozzá Európa újraegyesítéséhez – mondta.

Szijjártó Péter: Itt az ideje Európa jövőjéről beszélni!

Történelmi jelentőségű kihívások sorozata előtt áll Európa – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4-ek Európa jövője című nemzetközi konferencia nyitó előadásán. Kiemelte: a hidegháború óta nem volt ilyen labilis Európa helyzete, ezért épp itt az ideje, hogy Európa jövőjéről beszéljünk. Természetes, hogy viták zajlanak Európa jövőjéről, baj azzal van, hogy ez a vita nem a józan ész talaján zajlik – tette hozzá. Magyarország érdeke, hogy Európa erős legyen, ezért a vita lényege az kell, hogy legyen, hogy kitaláljuk milyen út vezet ehhez az erős Európához – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

A tárcavezető kifejtette: az erős Európához szükséges a szabad versenyt engedni Európán belül is, vissza kell adni az európai emberek biztonságát, meg kell őrizni Európa keresztény identitását, a következő hétéves költségvetésről tisztességes vitát kell folytatni, nem szabad tovább erodálni az európai demokráciát, továbbá szükség van az EU gyors bővítésére.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a parlamenti választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak, azt a pártcsaládot választották, amely világossá tette, hogy számára a magyar emberek biztonsága az első. Az emberek azt szeretnék, hogy Magyarország magyar ország maradjon, és a kormány ezt szem előtt tartva áll bele az európai vitákba – jelentette ki.

Frank Füredi: Harcolni kell!

Frank Füredi brit író magyarul kezdte beszédét. Azt mondta nagyon büszke arra, hogy itt lehet a konferencián. Nem érdemes magyarnak lenni, ha nem mersz harcolni – jelentette ki a szociológus A célkeresztben: Magyarország című előadásában. Ha Magyarország önálló ország akar lenni, akkor mindig készen kell állni a harcra – tette hozzá. 1956-hoz hasonlóan, jelenleg is folyik egy harc. Ez most arról szól, hogy miben hiszünk – fogalmazott Füredi. Arról szól, hogy lehetünk egy önálló ország, mely képes eldönteni, milyen jövő akar magának, hogyan, milyen értékrendek mentén szeretné felnevelni a következő generációkat. Ezt nekünk kell meghatároznunk, és nem valaki másnak – szögezte le.

Forrás: echotv.hu

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.