Rendkívül súlyos hibát követ el az ENSZ azzal, hogy a közgyűlés szerdai plenáris ülésén elfogadja a globális migrációs csomagot – nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem sokkal az ülés kezdete előtt New Yorkban. A külügyi tárca vezetője a keddi szavazásra is kitért, meglátása szerint akármit mondanak a globális migrációs csomagról, az jogilag kötelező érvényű dokumentum.”

A miniszter megjegyezte, a világszervezet pontosan ugyanazt a hibát követi el, amelyet az Európai Unió követett az elmúlt három és fél évben, ráadásul míg az elhibázott uniós politika csak európai szinten, a globális csomag világszinten vezet veszélyes folyamatokhoz, újabb és újabb migrációs hullámok elindulásához. Szijjártó Péter szerint

a csomag semmibe veszi azoknak az országoknak és embereknek az érdekeit, akik szeretnének békében és nyugalomban élni a hazájukban, ahogy azt az elmúlt évtizedekben tették.

Szijjártó Péter szerint a csomag azt állítja, hogy minden ország érintett a migrációban, kiindulási, tranzit- vagy célországa annak, Magyarország azonban ezzel nem ért egyet, egyik sem kíván lenni a három közül.A külügyminiszter szerint ez a csomag Európa elárulását jelenti, és az is látszik, hogy sem az európai országok, sem maga Brüsszel nem vette figyelembe az előkészületeket.

Az afrikai és a latin-amerikai országok, továbbá a kis szigetországok érdekei viszont teljes mértékben tükröződnek a csomagban. – tette hozzá. Szijjártó Péter szerint beszédes, hogy egyre nagyobb azoknak az ENSZ-tagországoknak a száma, amelyek nem fogadják el a paktumot. ”

Azt gondolom, ez a szám azzal párhuzamosan nőtt, ahogy egyre többen elolvasták, hogy mi is van pontosan a csomagban- fogalmazott. Ennek kapcsán kiemelte,

Magyarország a magyar emberek érdekeit és biztonságát helyezi előtérbe.

Hozzáfűzte, a magyar kormány migrációs politikájának lényege világos: az ország határait megvédi, az ország területére illegálisan senki sem léphet be. Szijjártó Péter úgy vélte,akármit mondanak a globális migrációs csomagról, az jogilag kötelező érvényű dokumentum.

Az elköteleződés és a kötelezettség szavak nyolcvanszor szerepelnek benne,és minden csatlakozó ENSZ-tagország számára saját nemzeti akcióterv kidolgozását írja elő a csomag végrehajtása érdekében.- példázta.

Hozzátette, hogyezt a filmet láttuk már egyszer Európában, amikor az önkéntes alapon induló befogadási, migránsletelepítési kvótákból kötelező kvóta lett.A külügyi tárca vezetője éppen ezért továbbra is jó döntésnek tartja, hogy Magyarország időben kilépett a globális csomag elfogadási folyamatából, és úgy döntött, hogy a csomag egyetlen elemét sem tekinti kötelezőnek vagy irányadónak magára nézve.

Forrás: www.origo.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.