Minden magyar számít, mindenki számíthat ránk, és mi is számítunk mindenkire – mondta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) által kezdeményezett Partiumi Fórum pénteki eseményén Nagykárolyban, ahol a szülőföldön maradást, élést és boldogulást nevezte a Kárpát-medencei együttműködés alapelvének.

Szili Katalin kifejtette: a 2011-ben készült nemzetpolitikai stratégia egyik legfontosabb kitételét és átfogó célját a gyarapodó közösségek jelentik. Elmondása szerint az elmúlt tizenkét év népszámlálási adatai alapján megvizsgálták a romániai, a felvidéki, a vajdasági és a horvátországi és a muravidéki magyarság számbeli gyarapodását, de a kárpátaljai magyarság számát illetően csupán becslésekre hagyatkozhatnak, mivel Ukrajnában 2001 óta nem volt népszámlálás – írta az MTI.

„Számunkra fontos alapelv, hogy minden magyar számít, mindenki számíthat ránk, és mi is számítunk mindenkire, függetlenül attól, hogy a diaszpórában vagy a Kárpát-medencében él” – fejtette ki. A Kárpát-medencei együttműködés szempontjából a szülőföldön maradás, élés és boldogulás biztosítását nevezte a legfontosabb alapelvnek.

Ezek biztosítására szolgálnak a közösségek megmaradását jelentő gazdasági támogatások, mentorprogramok és beruházási fejlesztési programok – tette hozzá, külön köszönetet mondva a kis- és középvállalkozók állhatatosságáért és kooperációjáért.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az értelmiség helyzetére kitérve hangsúlyozta: a közösségek megmaradásában fontos szerepet játszanak az oktatási intézményeink, különösen azok a felsőfokú oktatási intézményeink, amelyek az anyaországon kívül, magyarországi támogatásokkal folytatják működésüket,

külön kiemelve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE), a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát és a komáromi Selye János Egyetemet is.

A jogi környezetről szólva szükségesnek nevezte a kétoldalú politikai kapcsolatok szempontjából azoknak a kérdéseknek a megvitatását, amelyek egy nemzeti kisebbségben élő közösség számára a jogbiztonság mellett a jogérvényesítést is garantálják.

(Krónika / MTI)

Borítókép: Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszédet mond a Professzorok Batthyány Köre által szervezett konferencián a Rákóczi Szövetség rendezvényközpontjában Sátoraljaújhelyen 2023. október 14-én. Fotó: MTI/Vajda János

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.