Helyhatósági választások kezdődtek Szlovákiában, csaknem háromezer településén választanak polgármestereket és önkormányzati képviselőket.

Ez már a hetedik hasonló voksolás az 1993-ban önállósult ország történetében. Szlovákiában négyévente hívják az urnák elé a lakosságot helyhatósági képviselőik megválasztására, a választás egyfordulós, a szavazóhelyiségek reggel hétkor nyitottak és este tíz órakor zárnak.

A voksoláson 4,45 millió ember vehet részt, az ország területén élő szlovák állampolgárokon kívül a Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező külföldiek is szavazhatnak.

A helyhatósági választáson Szlovákiában rendszerint meglehetősen nagy a részvételi arány, legutóbb országos átlagban csaknem 50 százalékos volt. A tétje viszonylag nagy, mivel a hatályos szabályozás szerint a települések önkormányzatai mintegy négyezer jogkörrel – köztük a helyi adók elosztásának jogkörével – rendelkeznek.

A legutóbbi, 2014 novemberében rendezett helyhatósági választáson a legtöbb polgármesteri posztot és önkormányzati képviselői mandátumot függetlenként induló, vagyis párton kívüli jelöltek szerezték meg.

Az egyes politikai pártok jelöltjei közül 2014-ben a legtöbb polgármesteri széket és képviselői mandátumot az akkor és jelenleg is kormányzó, Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) jelöltjei hódították meg, arányuk közel volt a harminc százalékhoz. A politikai pártok jelöltjeinek versenyében jó eredményt ért el a Magyar Közösség Pártja (MKP), amely a harmadik legtöbb polgármesteri posztot és képviselői helyet mondhatta magáénak.

Becslések szerint a mostani voksoláson a jelöltek hovatartozásbeli arányát tekintve ismét a független jelöltek nyerhetik el a legtöbb tisztséget,

a politikai pártok versenyéből pedig az aktuális politikai erőviszonyoknak megfelelően ismét az Irány-Szociáldemokrácia kerülhet ki győztesen. A déli – magyarok által legsűrűbben lakott – régiókban ismét jó eredményekre számíthatnak a magyar jelöltek, azon belül az MKP jelöltjei, tekintve, hogy

a felvidéki magyar párt az egyik legerősebb regionális bázissal rendelkező párt Szlovákiában.

A választáson több mint hétezer száz jelölt pályázik valamelyik település polgármesteri vagy főpolgármesteri posztjára, a csaknem 21 ezer önkormányzati képviselői helyért pedig mintegy 55 ezer jelölt száll versenybe.

A voksolás egész ideje alatt érvényben van a már csütörtökön reggel megkezdődött kampánycsend.

A kampánycsend idején sem részeredményekről, sem a részvételi arányról nem szabad tájékoztatni, arra csak a szavazóhelyiségek bezárását és a jegyzőkönyvek aláírását követően keríthetnek sort a választási bizottságok.

A voksolás első nem hivatalos részeredményei urnazárás – vagyis szombat este tíz óra – után jelennek majd meg, a nem hivatalos végeredményekre vasárnap hajnalban lehet számítani. A hivatalos végeredményeket várhatóan vasárnap délelőtt hozza nyilvánosságra a Központi Választási Bizottság.

Nyitókép: Pixabay
Forrás: infostart.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.