Magabiztos győzelemmel kezdte a magyar labdarúgó-válogatott az Eb-selejtező sorozatot. A kiválóan irányító Szoboszlai Dominik vezérletével Marco Rossi csapata 3-0-ra nyert Bulgária ellen, a kapitány újoncot avatott, az NB I góllövőlistájának vezetője, Varga Barnabás csereként mutatkozott be a válogatottban.

A hirtelen beköszöntött őszies idő ellenére szinte teljesen megtelt a Puskás Aréna a magyar labdarúgó-válogatott idei első Eb-selejtező-mérkőzésére.

 

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A selejtező-sorozatot a Montenegró elleni vereséggel kezdő Bulgária ellen Marco Rossi szövetségi kapitány egy helyen változtatott az észtek elleni barátságos meccsen győztes csapatához képest: Kalmár Zsolt helyett Nagy Ádám került be a kezdőtizenegybe, amely így nézett ki: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla, Nagy, Vécsei, Kerkez – Szoboszlai, Ádám, Sallai.

A tábor különleges élőképpel készült, és ezzel a felirattal üzent a válogatottnak: Együtt az újabb feledhetetlen európai kalandozásért!

Rossi csapata azonnal nekiesett az ellenfelének, elöl Szoboszlai és Sallai gyakran változtatta a helyét, a bolgár válogatott alig-alig merészkedett ki a saját térfeléről. A 7. percig bírta a nyomást Mladen Krsztajics csapata: ekkor Szoboszlai ügyesen szlalomozott az ellenfél tizenhatosán belülre, elegánsan Sallainak készítette le a labdát, de a freiburgi szélső lövése kipattant a kapusról, a jókor érkező Orbán lövéséből sem lett gól, végül Vécsei közelről a kapuba helyezett (1-0).

A vezető gólra helyzettel válaszolt Bulgária, de Lang okosan tisztázott. Ádám Martin nevéhez fűződött az újabb magyar helyzet: a Dél-Koreában légióskodó center lövése egy védőn megpattanva lett igazán veszélyes, a kapus végül szögletre mentett.

Újabb helyzetváltás után egy parádésan elvégzett szabadrúgásból született meg az újabb magyar gól: Szoboszlai az ellene elkövetett szabálytalanságot a bal felső sarokba vágódó elemi erejű, a sorfal egyik tagján megpattanó lövéssel büntetett. Nem csak szép volt, látványos is (2-0).

Szoboszlai nagyon élt. Fotó: Mirkó István

És még nem volt vége: a meccs addigi legszebb akciója futott a pályán, és ezzel lett 3-0. Dibusz indította el Sallait, aki Szoboszlait választotta, a csapatkapitány okos passzal kínálta meg Bollát, de érkezett a becsúszó Antov, akiről Ádám elé került a labda. A középcsatár egyből, állítgatás nélkül laposan lőtt a hosszú sarokba.

Ádám lőtte a harmadikat. Fotó: Mirkó István

Ezzel nem csak a félidőt zárta le Marco Rossi csapata a gyenge, elképzelés nélkül játszó bolgár válogatott ellen, hanem a meccset is eldöntötte.

A vártnál simábban alakult minden, Szoboszlai lubickolt a bolgár védők között, Bolla is bátran húzódott előre, középen a Vécsei, Nagy tengely könnyedén fojtotta el az ellenfél támadáskezdeményeit. Dibusznak nem volt dolga a kapuban, elöl Ádám Martin zökkenőmentesen vette át a válogatottól elbúcsúzó Szalai Ádám helyét. Bulgária ideális ellenfélnek, gyengécske edzőpartnernek tűnt.

A második félidőre egyetlen kérdés maradt: akar-e további gólokat szerezve szórakoztatni Marco Rossi csapata vagy megelégszik a magabiztos győzelemmel. A kapitány nem cserélt a szünetben, erre nem is volt oka. Sallai lövéséből arra lehetett következtetni, hogy további magyar akciókra lehet számítani a folytatásban. Sallai közelről lőhetett volna gólt, de tiszta helyzetből az égbe lőtt.

A magyar válogatott továbbra is irányította a meccset, Rossi arra is ügyelt, hogy megtapsoltassa Ádám Martint, aki a közönség vastapsától kísérve vonult le a pályáról, és átadta a helyét az újoncnak, az NB I gólkirály-jelöltjének, a paksi Varga Barnabásnak.

Bő hatvan perc után jutott el egy bolgár lövés Dibusz kapujáig: Ruszev kapáslövését védte a Fradi kapusa. A hajrában Rossi újabb kettőt cserélt: Nagy Ádám helyett Kleinheisler, Sallai helyett Csoboth érkezett. Kis élet költözött a biztos előnye tudatában kissé leeresztett magyar válogatott játékába.

Bollát Nego, Vécseit pedig Kalmár váltotta az utolsó percekre. Újabb gól is születhetett volna, de Nego lövését a gólvonalról kanalazta ki az egyik bolgár védő.

A válogatott 3-0-s győzelemmel kezdte az Eb-selejtező sorozatot, a csoport többi tagjának a játékerejét nem ismerve is megkockáztatható, hogy a magyar válogatottnak a mainál csak nehezebb dolga lesz a folytatásban.

Magyarország–Bulgária 3-0 (3-0), Eb-selejtező mérkőzés, Puskás Aréna. Gólszerzők: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám (40.).

A csoport másik meccsén: Montenegró–Szerbia 0-2. A szerb válogatott tehát két győzelemmel kezdte a sorozatot.

Galéria az eredeti cikk oldalán.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.