Szerinte a CDU egyes részei, valamint az AfD és a Die Linke között „tisztázatlan” kapcsolat áll fenn, ő azonban határozottan elutasítja az ezen pártokkal való együttműködést.

A CDU-t vezető Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) nem kíván kancellárjelölt lenni, és lemond a pártelnökségről is – írja a Welt. AKK az elnökség előtt kijelentette: „tisztázatlan” kapcsolat áll fenn a CDU egyes részei, valamint az AfD és a Die Linke között. Ő azonban határozottan elutasítja az együttműködést a két párttal. Ezen kívül szerinte nyilvánvaló, hogy a kancellárjelöltség és a pártvezetés egy kézbe tartozik – tette hozzá.

Azt ígéri: nyáron levezeti a kancellárjelölt kiválasztásának folyamatát, folytatja pártja felkészítését az elkövetkező időszakra, ezután azonban lemond a pártvezetésről. Részleteket egy délben tartandó sajtótájékoztatóra ígért a CDU pártelnöke.

Angela Merkel kancellár kijelentette, Kramp-Karrenbauer továbbra is miniszter marad, egyúttal hálásan megköszönte neki az elvégzett munkát.

Később, hétfő kora délután AKK a sajtót tájékoztatva elmondta: a CDU-nak sem a Linkével, sem az AfD-vel nem szabad sem direkt, sem indirekt módon együttműködnie. A türingiai események kapcsán azonban világossá vált számára, hogy ezt pártja tagjai nem támogatják, ezért úgy döntött, hogy nem jelölteti magát a kancellári posztra. Kinyilvánította azt is: addig marad a CDU elnöke, amíg nem találnak új jelöltet a kancellári posztra. Egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: rendkívüli küldöttgyűlést fognak összehívni a kancellárjelöltség ügyében. Egy másik kérdésre úgy válaszolt: döntése nem fogja befolyásolni a nagykoalíciót.

A sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

Posted by Annegret Kramp-Karrenbauer on Monday, February 10, 2020

(Mandiner)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.