Halálos késes támadást követtek el Nizzában csütörtökön, többen meghaltak és megsebesültek – közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy az elkövetőt elfogták.

Terrortámadás Nizzában: Három embert meggyilkoltak
A francia rendőrség különleges egységei nagy erőkkel vonultak ki a támadás helyszínére. Fotó: AFP/Valery Hache

Rendőrségi források szerint három halottja van az incidensnek. Az áldozatok egyikét, egy nőt állítólag lefejeztek. Hasonlóról számolt be Marine Le Pen radikális jobboldali politikus is.

A támadás egyes tudósítások szerint a helyi Mária mennybemenetele székesegyház közelében, más jelentések szerint magában a bazilikában történt.

Az AFP francia hírügynökség azt írta: egy férfival és egy nővel a templomban végzett a támadó, a harmadik áldozat, egy nő pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitter közösségi portálon bejelentette: válságstábot hívott össze a helyzet megvitatására.

Nizza polgármestere ugyancsak a Twitteren azt írta: minden jel arra utal, hogy terrortámadás történt. Christian Estrosi szerint a gyanúsított – akire a rendőrök rálőttek, és ezért kórházba került – az allah akbar kifejezést hajtogatta.

„Ami sok, az sok!” – dühöngött Estrosi.

„Itt az ideje, hogy Franciaország feloldozza magát a béke törvényei alól annak érdekében, hogy végleg eltörölje az iszlamofasizmust területéről”

– tette hozzá.

Nice polgármester, Christian Estrosi (balról a második, maszkban) is a helyszínre sietett, hogy tájékozódjon a történtekről
Nice polgármester, Christian Estrosi (balról a második, maszkban) is a helyszínre sietett, hogy tájékozódjon a történtekről. Fotó: Twitter/Christian Estrosi

Emmanuel Macron francia elnök a történtek miatt Nizzába utazik.

Párizsban a parlament úgy döntött, hogy egyperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal és hozzátartozóikkal.

A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt.

Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Nizzában 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe a tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

(Magyar Hírlap / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.