Éjfélkor életbe lépett Észak-Írországban az az abortusztörvény, amelyet Londonban szavaztak meg még nyáron: a döntés szerint 28. hétig lehet kioltani a magzat életét. Válaszul a közösségi médiában sokan fekete profilképpel hívják fel a figyelmet a törvényre.

A magyarok között is hatalmas sebességgel terjed az a tiltakozás, amely során a felhasználók feketére állítják profilképüket, hogy így tiltakozzanak az észak-írországi abortusztörvény ellen. A #DarkestDay – az az a legsötétebb nap – hashtaggel lévő képekhez az alábbi bejegyzést tették közzé többen is:

„Ma éjfélkor az Egyesült Királyság kiszabta Európa legextrémebb abortusztörvényét Észak-Írországra. Egy törvényt, amely alapján mostantól bemondásra végezhetnek abortuszt a 28. hétig. Az észak-írek több mint fele ellenzi ezt a változtatást. #notinmyname, nem az én nevemben, mondják. Ez egy sötét nap Észak-Írország és az egész világ számára”

A régóta vitatott és meglehetősen érzékeny témákban a londoni parlament döntött még júliusban azért, hogy jogharmonizáció legyen az Egyesült Királyság többi részével (Angliában, Walesben és Skóciában már 2014-ben elfogadták) – írja az Euronews. Az Amnesty International kampányfőnöke elégedettségének adott hangot, hogy akár 7 hónapos (!) magzatok életét is ki lehet már oltani, szerinte „ezzel véget ért az egyenlőtlenség és a diszkrimináció az azonos nemű párok, valamint az abortusz-tilalom miatt szenvedő nők számára”

Más véleményen van viszont Arlene Foster, a Brit Demokratikus Unionista Párt képviselője, aki így nyilatkozott:

„Ez egy nagyon szomorú nap. Tudom, hogy sokan ma ünnepelni készülnek, De azt üzenem nekik; gondoljanak azokra, akik szomorúak, mert úgy érzik, ez sérti az emberi méltóságot és az emberi életet.”

Székely János szombathelyi egyházmegyés püspök nemrégiben így vélekedett a Hír TV Terc című műsorában az abortuszról:

„Az emberi élet a fogantatással kezdődik. Az, hogy mikor vágják el ezt az emberi életet, az csak fokozati különbség: ugyanazt az önálló, kicsi, ártatlan és védtelen emberi életet pusztítják el. Talán a modern ember csak azért tudja ezt megtenni, mert nem látja azt, amit tesz. Ha kitennék a magzatot, azt a kicsi gyereket a műtőasztalra, és ott kellene a mozdulatokat végrehajtani – ahogy a koponyáját széttörik és a végtagjait szétvágják – valószínűleg a legtöbb édesanya nem engedné és a legtöbb orvos nem tudná megtenni.

Ami történik, az borzalmas: azt gondolom, hogy néhány száz év múlva az emberiség megdöbbenve fogja látni azt, hogy mi mit csináltunk, hogy mik történtek a mi kórházainkban.“

Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség: Újabb szomorú nap virradt Európára

„Újabb életellenes döntés következtében újabb szomorú nap virradt Európára. Ma éjfélkor hatályba lépett Európa legextrémebb abortusztörvénye Észak-Írországban. Egy olyan törvény, amely alapján mostantól bemondásra végezhetnek abortuszt a 28. hétig, a várandósság 7. hónapjáig. Mi, fiatal kereszténydemokraták úgy gondoljuk, hogy az életet védeni kell, büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország Alaptörvénye szerint a magzati életet a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.

A rendkívül szomorú eset beleillik abba a sorba, ahol a család fogalmának relativizálása, a gender őrültség és a keresztény hagyományok és jelképek üldözése a cél, a józan ésszel teljesen ellentétesen.

Mi azok nevében is fel kívánunk szólalni, akiket senki nem hall, akik nem tudnak beszélni, nem tudják megvédeni saját magukat” – írta közleményében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség.

Radikálisan változott az abortusz szabályozása Észak-Írországban

Nem számít bűncselekménynek keddtől az abortusz Észak-Írországban, és a jövő év elejétől az azonos neműek házassága elől is elhárulnak a jogi akadályok.

E radikális változások jogi alapját a londoni parlament teremtette meg még júliusban. A brit törvényhozás akkori határozata hétfő éjfélig adott határidőt a csaknem három éve nem működő észak-írországi parlamentnek arra, hogy ismét összeüljön és döntsön saját hatáskörében e két jogi kérdésben.

A felekezeti hatalommegosztáson alapuló észak-írországi önkormányzatiság 2017 januárjában omlott össze, miután az addig koalícióban kormányzó két legnagyobb katolikus és protestáns erő, a Sinn Féin és a Demokratikus Unionista Párt (DUP) között több politikai és jogi kérdésben áthidalhatatlannak bizonyult ellentétek merültek fel.

Ezek miatt nem sikerült hétfő éjfélig sem újraindítani a belfasti parlament munkáját, így keddtől érvénybe lépett a brit parlament által hozott törvényi szabályozás.

A brit kormány a tervek szerint jövő márciusig dolgozza ki az új észak-írországi abortusztörvény végrehajtási és gyakorlati részleteit, és addig az észak-írországi nők továbbra is Angliában tudják elvégeztetni a terhességmegszakítást, de keddtől már nem fenyegeti őket ezért jogi eljárás hazatérésük után sem.

Észak-Írországban – amely nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt – a most hatályon kívül helyezett helyi törvények még nemi erőszak vagy vérfertőző kapcsolat következményeként létrejött terhesség esetén sem engedték az abortuszt, és akkor sem, ha a magzatról a szűrővizsgálatokon kiderül, hogy olyan súlyos fejlődési rendellenességekkel jön a világra, amelyek reménytelenné teszik életben maradását.

Az illegális abortuszért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható volt Észak-Írországban.

Becslések szerint évente átlagosan ezer nő utazik Észak-Írországból Nagy-Britanniába terhességmegszakítás végett. Az 1967-ben kelt nagy-britanniai abortusztörvény a terhesség 24. hetéig engedélyezi az abortuszt, de e jogszabály hatálya eddig nem terjedt ki Észak-Írországra.

A drákói észak-írországi abortusztörvény megváltoztatását célzó helyi mozgalom újult lendületet kapott, amikor az Ír Köztársaságban tavaly májusban tartott népszavazáson az ír választók kétharmada a terhességmegszakítást szinte minden esetben tiltó, 35 évvel korábbi alkotmánymódosítás visszavonására voksolt.

Azóta számos felhívás hangzott el brit politikusok és jogvédő szervezetek részéről arra, hogy Észak-Írországban is töröljék el az abortusz gyakorlatilag teljes tilalmát, a Demokratikus Unionista Párt azonban mindig is mereven elvetette az észak-írországi abortusztörvény enyhítését.

A DUP-nak mindazonáltal immár nincs módja a londoni parlament által hozott, kedden életbe lépett törvénymódosítás megvétózására.

Ugyanez a módosítás intézkedik arról, hogy jövő februártól az azonos nemű párok Észak-Írországban is törvényesen házasságot köthetnek, hasonlóan a Nagy-Britanniában évek óta hatályos jogi szabályozáshoz.

A brit legfelsőbb bíróság már tavaly nyáron kimondta, hogy összeegyeztethetetlen az emberi jogokkal a drákói szigorúságú észak-írországi abortusztörvény.

(777 / Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.