A Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból hoz létre mérnöki fejlesztő központot Veszprémban. A lépést Szijjártó Péter jelentette be a Magyarországon már húsz éve jelen lévő német autóipari vállalat újabb beruházásának alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter kiemelte: a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország fenntartsa az európai autóiparban játszott vezető szerepét, továbbra is Európa autóipari fellegvára maradjon.

A járvány hatására a vállalatok minél hatékonyabb helyszíneket keresnek fejlesztéseikhez, amely igényre Magyarország minden idők legrobusztusabb beruházásösztönző-programjával válaszolt

– mutatott rá, utalva arra, hogy tavaly rekordszámú, 1434 beruházás valósult meg az országban. A tárcavezető megjegyezte, hogy a világban új gazdasági korszak kezdődik, Magyarország pedig ennek egyik nyertese, nem utolsó sorban a magyar-német kapcsolatoknak köszönhetően.

A Magyarországon működő német világvállalatok folyamatosan bővítik kapacitásaikat, új beruházásokat hoznak az országba, minek köszönhetően mára már 300 ezer embernek adnak munkát

– tette hozzá.

A Thyssenkrupp beruházása hosszú múltra nyúlik vissza, olyan stratégiai partnerségen alapul, amely öt éve szerződéses formában is meg lett erősítve

– idézte fel a miniszter.

A fejlesztésnek köszönhetően a magyar mérnökök világszinten versenyképes tudásukkal alakítói lehetnek az autóipar jövőjének

– tette hozzá. A vállalat súlyáról beszélve elmondta, hogy annak termékei tízből kilenc prémium autóban megtalálhatóak.

A miniszter arra is kitért, hogy Magyarországon – néhány nyugat-európai országgal ellentétben – nincs szükség újabb korlátozásokra amiatt, hogy lassan érkezik az oltóanyag az uniós központi beszerzés kudarca miatt. A korlátozások feloldását akkor lehet felelősséggel megindítani, ha a veszélyeztetett csoportok beoltása megtörténik – tette hozzá.

Ovádi Péter miniszteri biztos a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az egészségügyi és gazdasági világválság ellenére a mikro-, kis- és nagyvállalatok nemcsak megtartották a munkahelyeket Veszprémben, hanem fejlesztenek is. A térségben több milliárdos beruházások sorra valósulnak meg; még csak január van, de idén a Thyssenkruppé már a második ilyen jellegű bejelentés – tette hozzá.

Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fejlesztés eredményeképpen 80 jól képzett fejlesztőmérnök felvételét tervezik, amely pozíciókra csütörtöktől már lehet is jelentkezni. A magyarországi és ezen belül veszprémi helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott a nagy múltú autóipari háttér és az elismert egyetem közelsége.

A Thyssenkrupp jelenleg kétezerháromszáz főt foglalkoztat Magyarországon. A társaság Budapesten közel kilencszáz magasan képzett mérnöknek ad munkát autóipari fejlesztőközpontjában, ahol például okos elektromechanikus kormányszervót fejlesztenek, amely alkalmas a különféle vezetéstámogató- vagy önvezető rendszerekkel való együttműködésre. A cég Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyárt, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet és szolgáltató központot tart fenn.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.