A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület „zsinórban” immár 27-ik alkalommal szervezte meg a már hagyományossá vált ismeretterjesztő és környezetvédelmi nyári táborát. A tábor hét napja során a gyerekekre számos érdekes program vár. A mikrobiológiai előadások és foglakozások keretében a Topolyai-tó vízminőségét is vizsgálták.

Fotó: Tóth Péter
Sihelnik József az ornitológiai csoport vezetőjének irányításával egy befogott nádi poszáta adatait jegyzik fel

Az idei tábor a táborvezetőkkel és szervezőkkel együtt több mint ötven főt számlál. Az érdeklődők Vajdaság különböző településeiről érkeztek: Topolyáról, Zentagunarasról, Bácsfeketehegyről, Szabadkáról, Kishegyesről, Királyhalmáról, Oromhegyesről, Magyarkanizsáról, Bácsföldvárról, Nagybecskerekről, továbbá Magyarországról Somoskőújfaluból és Budapestről. Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy hat szakcsoport van idén is. Madarász szakcsoport, kétéltűek és hüllők, növénytan, póktan, rovartan illetve környezettudományi szakcsoport. A szakcsoportok munkájáról röviden elmondta, hogy a madarász, vagyis ornitológiai csoport tagjainak a helyi madárvilágot mutatják be, közben a madár-meghatározás fontos tudnivalóit is ismertetik. Folyamatosan zajlik a madarak tudományos célú gyűrűzése is, melynek során testközelből vizsgálnak egyes fajokat, melyeket sikerül hálóval befogni és ezeket a példányokat természetesen szabadon engedik. Kétéltűek és hüllők (herpetológiai) csoport tagjai a tópartot járva megismerkednek vidékünk herpetofaunájával, és a leggyakoribb fajokat kézből is megnézhetik a csoport tagjai, hiszen az aprócska hüllőket is befogják é megvizsgálják, adataikat pedig, akárcsak a madarakét, pontosan feljegyzik. Általánosságban ismertetik a fajok gyakorlati védelmét és annak fontosságát is. Rovartani (entomológiai) csoport munkája során a vezetők és asszisztenseik a rovarok főbb csoportjainak és jellegzetes fajainak bemutatását, valamint ezen élőlények fontosságát és védelmét igyekszik ismertetni a csoporttagokkal. A póktani (arachnológiai) csoportban pedig a helyi pókfaunát, illetve a vidékünkön zajló pókkutatás módszereit és eredményeit mutatják be, egyben felhívják a figyelmet a pókok az emberek többsége számára ismeretlen jelentőségére. A növénytani (botanikai) csoportban vidékünk növényvilágát mutatják be. Környezettudományi csoport az esetenként igencsak látványos kísérletek és izgalmas mintagyűjtések mellett, az általános környezetvédelmi problémák ismertetését célozza meg a középiskolás korosztály számára. Idén az ornitológiai, herpetológiai, valamint pók- és rovartani szakcsoportok iránt volt leginkább érdeklődés. Délelőttönként zajlott a terepi munka, de a nap folyamán előadásokat is hallgathattak. A tanulás mellett a táborlakóknak szabadidős programokat is szerveznek. Kézműves foglalkozásokat próbálhatnak ki, strandolhatnak, sőt az íjászatot is ki lehetett próbálni.

Az Arcus táborok mindig is az előadókról voltak híresek. A csoportvezetők által megtartott színvonalas kiselőadások mellett három nagyelőadás helyszíne volt az amfiteátrumként szolgáló nagysátor. Dr. Szabó T. Attila a hóvirágról tartott előadást. Ez azért is különösen érdekes, mart az Arcus részese egy nemzetközi hóvirág-projektumnak. A Pécsi Tudományegyetem Galanthus Projekt 2020 elnevezésű nemzetközi kutatómunkájába topolyai diákok és az Arcus Környezetvédő Egyesület is bekapcsolódott. Az Arcus Környezetvédő Egyesület udvarában kialakított hóvirágkertben laboratóriumi körülmények között kitenyésztett hóvirágfajtákon keresztül vizsgálják a klímaváltozást, diákok bevonásával. A hóvirágokat és az időjárási változásokat négy éven keresztül vizsgálják, ezután vonhatók le a kutatásból tudományos következtetések. A nemzetközi projekt nyolc ország részvételével zajlik. A második nagyelőadást Vukajlović Pecze Natália biológus tartotta. Idén első alkalommal észtországi vendégek érkeztek a táborba, akik országukban hasonló tevékenységet folytatnak, mint a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület. A harmadik nagyelőadás keretében az észt tapasztalatokkal ismerkedtek a táborlakók. Vukajlović Pecze Natália, biológus azt is elmondta, különböző indikátorok alapján, moszatok megfigyelésével és egyéb módszerekkel vizsgálták a tó vizének minőségét és megállapították, hogy a tó vize kiváló minőségű, ami régiós viszonylatban sajnos ritkaságnak számít. A felszíni vizek többsége sajnos nagyon szennyezett. A tábor vasárnap, július 30-án zárul.

Tóth Péter / vajma.info

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.